Vasmiséjét ünnepelte Körmenden Gyürki László pápai prelátus

Hazai – 2022. június 28., kedd | 17:19

Gyürki László pápai prelátus, kanonok, egykori plébános június 26-án, vasárnap mutatta be vasmiséjét a körmendi Szent Erzsébet-templomban, hívek, az egyházmegye papjai és Székely János szombathelyi megyéspüspök jelenlétében.

A szentmise elején a gyermekek nevében Horváth Márton, az egyházközség nevében Laposa Istvánné, a város részéről Bebes István polgármester köszöntötte a jubiláns papot.

Ezt követően Kiss László plébános intézett beszédet Gyürki László atyához, akit – miként fogalmazott – Isten rabul ejtett; végül átadta Ferenc pápa üdvözletét a vasmisés lelkipásztornak.

Szentbeszéde elején Székely János püspök köszöntötte a kanonokot és a vele együtt ünneplő, ugyancsak vasmisés Brenner Józsefet és Sámbokréty Pétert.

A főpásztor prédikációjában Jézus meghívásáról beszélt, aki azt mondja mindnyájunknak: „Jöjj, kövess engem.”

Jézus követésének útja nem könnyű, de a kegyelem átragyog a nehézségeken

– hangsúlyozta a szónok.

A szombathelyi megyéspüspök Gyürki László atya életéról szólva elmondta: nagyon sokat dolgozott már gyerekként, szorgalmas volt, becsülettel végezte munkáját. Ennek is köszönhető, hogy életéből oly sok gyümölcs fakadt. A Biblia hamar megfogta a szívét; megtanulta a teljes Máté-evangéliumot.

A Biblia életet alakító erővé vált az életében.

Mindig érezte a hívást a papságra. Elérkezett 1957. június 23., a papszentelés örömteli napja; majd petróleumlámpa mellett készült a doktorátusra.

Sok nehézség, betegség tarkította Gyürki atya életét, de hűséges maradt. 1986-tól Körmenden szolgált, ahol hittantermet alakított ki. Keze alól csodák fakadtak – emelte ki Székely János püspök.

A főpásztor a jubilánssal való személyes kapcsolatáról is beszélt, aki révén Betlehemben tanulhatott.

Gyürki László atya élete olyan, mint a Biblia: Lélek és élet

– fogalmazott szentbeszéde végén a szombathelyi megyéspüspök.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria