Veni Sancte szentmise a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán

Hazai – 2020. szeptember 11., péntek | 14:52

Reményt adó találkozásban és szívélyes fogadtatásban volt részük a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola (PPHF) diákjainak a szeptember 9-én tartott ünnepélyes tanévnyitón a pécsi székesegyházban.

Annak ellenére, hogy a 2020/21-es tanév kezdetén a tankönyvek mellett a szájmaszk is állandó eszközzé vált a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola hallgatói és oktatói számára, valamint állandósult például a kellő távolságtartás követelménye, egy valami nem változott: a diákok idén is Veni Sancte szentmisén köszöntötték az új tanévet.

A szentmisét Kvanduk Frigyes általános helynök, főiskolai docens tartotta Berecz Tibor ifjúsági referens, egyetemi lelkész, Nyúl Viktor általános helynök és Szép Attila püspöki irodaigazgató koncelebrálásával.

Az általános helynök atya a homíliában arról beszélt, hogy Jézus célt ad az életünknek. „Újból és újból megdöbbenti az embereket, ahogy Krisztus képes új irányt adni, vezetni az úton. Hiszen az Ő szeretete és felszabadítása a Szentlélek kegyelméből mindannyiunkra kiterjed, ha engedjük” – fogalmazott, majd a mindennapi terhek kontextusában megjegyezte, hogy a szolidaritásra nagy szükség van, ugyanakkor nem elég pusztán együttérzést tanúsítani, szeretettel kell fordulni társaink felé.

Amikor nehéz helyzetbe kerülünk, rögtön keresni kezdjük azokat az embereket, akikre számíthatunk, viszont nem ritkán csak néhány olyan személyt találunk, akiben megbízhatunk. Ezért fontos tudni, hogy Jézus megmutatja a kiutat a káoszból, mert teljes valójával szeret minket.

Egy tanév sok kérdést vet fel, amelyektől, ha nehéz kérdések, szeretnénk megóvni magunkat. Amikor azt tapasztaljuk, hogy nem tudunk megoldani egy gondot, könnyen elveszettnek érezhetjük magunkat, de Jézus ilyenkor is mutatja az utat, az igazság útját. Ezért a diákok bátran merjék rábízni tanulmányaikat erre a bizonyosságra! – biztatott a szónok.

A szentmisét követően Kovács Gusztáv, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora tanévnyitó beszédében a dán filozófust és teológust, Søren Kierkegaardot idézve rámutatott:

az életet csak hátratekintve lehet megérteni, de élni előre lehet.

A gondolattal kapcsolatban kifejtette, hogy a pandémia idején, bár új helyzethez kell alkalmazkodni, a legfontosabb, hogy a főiskola hallgatói és oktatói istenszerető emberek, akik tudják, hogy az Úrban bízva minden sajátos körülmény a javunkra válik.

A rektor beszédét követően a PPHF fotó, vers és rajz területen kiírt hallgatói pályázatának nyertesei vehették át az elismeréseket, valamint sor került a köztársasági ösztöndíjak átadására is.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: VN

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria