Veszprémbe kirándult munkatársaival Erdő Péter

Hazai – 2019. október 11., péntek | 17:20

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek munkatársaival Veszprémbe látogatott október 10-én. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hivatalának munkatársai minden évben felkeresnek egy egyházmegyei központot vagy egy kegyhelyet, ahol kötetlenül tudnak együtt időt tölteni.

A budavári érseki hivatal, valamint az esztergomi prímási palota munkatársait Takáts István veszprémi érseki irodaigazgató fogadta a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban. Pálfalviné Ősze Judit, az intézmény vezetője bemutatta a 2011-ben európai uniós támogatásból felújított épületet, a különleges barokk termeket, a Padányi Biró Mártonhoz kapcsolódó liturgikus kiállítást; emellett a gyógynövényes üvegpadlós terembe és a hegedűkészítő mester műhelyébe is betekintettek a vendégek. A házban épp egy Gyergyószentmiklósról érkezett gyerekcsoport tett látogatást, a bíboros köszöntötte és megáldotta őket.

A kiállítások megtekintése után Erdő Péter szentmisét mutatott be a Szent Mihály-bazilikában a vele érkezett papokkal, Urbán Gábor kanonokkal, a főegyházmegye vagyonkezelőjével, Kelemen Imre irodaigazgatóval, Varga Norbert titkárral és Depaula Flavio szalézi szerzetessel. Koncelebrált Nagy Károly apát, kanonok, a veszprémi bazilika plébánosa és Felker Zsolt káplán is.

Szentbeszédében a bíboros az egyházi civil munkatársak feladatának fontosságáról beszélt. Hangsúlyozta, hogy az egyes kis csoportokból, sejtekből épül fel az Anyaszentegyház egésze, és mennyire fontos, hogy ezt mindannyian felismerjük. A szentmisén Erdő Péter első alkalommal viselte a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készült miseruha „prototípusát”; ilyenek készülnek majd a kongresszuson koncelebráló atyáknak a közeljövőben.

A szentmisét követően a vendégeknek Nagy Károly apát, kanonok, plébános mesélt a főszékesegyház történetéről, majd Erdő Péter Boldog Gizella karcsontereklyéjével megáldotta munkatársait. Szent István és Boldog Gizella szobra mellől megcsodálták a veszprémi panorámát, majd Udvarhelyi Erzsébet, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója bemutatta Magyarország legrégebbi kápolnáját, a Szent György-kápolnát, ahol Szent Imre herceg szüzességi fogadalmat tett. Itt nyugszik Vetési Albert püspök.

Az Esztergomból és Budapestről érkezett vendégek útja innen a várbörtönbe vezetett, ahol Mindszenty József bíboros még veszprémi püspökként raboskodott. Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója mesélt a hely történetéről.

Az érseki palotában Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek vezette körbe a látogatókat.

A mozgalmas nap programja a veszprémi állatkertben tett látogatással ért véget, ahol Török László, az állatkert igazgatója kísérte körbe a bíborost és munkatársait. Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező vidéki állatkertjében, a Gulya-dombi részen megtekintették hazánk egyik legszebb és legnagyobb Afrika-szavanna kifutóját, ahol zebrákat, impalákat és egy háromfős szélesszájú orrszarvúcsaládot csodálhattak meg. Felkeresték emellett a pingvinek és a fókák medencéit, valamint Török László bemutatta számukra az állatkertben működő modern állatkórházat.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria