Veszprémben is megünnepelték a nagyszülők és idősek világnapját

Hazai – 2022. július 27., szerda | 17:16

Ferenc pápa 2021-es rendelkezése alapján július negyedik vasárnapján tartják a nagyszülők és idősek világnapját, melyet Veszprémben is megünnepeltek július 24-én, a főegyházmegye családpasztorációs irodája szervezésében.

A nagyszülők és idősek világnapja alkalmából tartott veszprémi ünnep az Árpád-házi Szent Margit-templomban ünnep szentmisével kezdődött, melyet Tornavölgyi Krisztián plébános, érseki irodaigazgató mutatott be.

Szentbeszédében a főcelebráns az időskor kincseiről és kihívásairól beszélt, hangsúlyozva, hogy minden életkor, életszakasz értékes.

Ezt követően Tornavölgyi Krisztián felolvasta Udvardy György érsek ez alkalomra írt üzenetét.

„Akik tehetik, még megölelhetik őket, akik pedig már csak a hiányukat élik, szemüket becsukva látják a jól ismert arcvonásokat, az értünk születő mosolyukat, bátorító pillantásukat, s talán újra érzik biztonságot adó, szerető jelenlétüket is – írta üzenetében a főpásztor. – Nagyszüleinkért szeretnénk a mai napon hálát adni, Isten ajándékaként ünnepelve őket, felidézve szeretetüket, a nekünk átadott életpéldát és hitet. (...)

Mit is tanít Szent Anna és Szent Joakim példája? (...) Számos festmény és műalkotás örökíti meg őket, életükből leginkább két jelenetet ábrázolva: amikor Szent Anna és Szent Joakim az újbóli viszontlátás örömében hitvesi csókot váltanak a jeruzsálemi Aranykapunál, illetve amikor Szent Anna gyermekét, Szűz Máriát tanítja, Szent Joakim pedig a háttérben meghúzódva, őket nézve büszkén gyönyörködik a családjában. Mennyire bátorító és szép, hogy Jézus nagyszüleinek életét ebben a két mozzanatban kaptuk örökül: a hitvesi szeretet ünnepében és a hit átadásában, a gondoskodás felelősségében. (...)

Az unokák szeretete, a velük való együttlét, türelmes gondoskodás, a nekik adott idő és figyelem nagy segítség a szülőknek, és életre szóló, meghatározó élmény, örökség lesz az unokáknak. Nagyon sokszor a hit továbbadása is a nagyszülők karizmája lesz – a szelíden, hűséggel, örömmel megélt Krisztushoz tartozás példáján, az együtt elmondott imák, együtt megünnepelt szentmisék élményén keresztül.

Az időskor egyik lényeges velejárója az egyre növekvő függőség megtapasztalása. Ez a körülmény egyre inkább figyelmezteti az embert az Istentől való függőségére is.

Az idős ember ezért is élheti meg életének ezt a korszakát az Istenre hagyatkozás alkalmaként, a lelki érettség, a hit adta szabadság és bizalom lehetőségeként” – szerepel Udvardy György veszprémi érseknek a nagyszülők és idősek világnapjára írt üzenetében, mely teljes terjedelmében ITT olvasható.

Az Apostoli Penitenciária idén is teljes búcsút engedélyez azoknak az időseknek, akik részt vettek a világnap alkalmából tartott szertartásokon, valamint mindazoknak, akik a világnapot közvetlenül megelőző vagy azt követő napokban meglátogatnak egy egyedül élő idős embert.

A szentmise végén Tornavölgyi Krisztián áldásban részesítette a jelenlévőket.

A program folytatásában Gerstmár Ferenc és felesége, Bea, a Családpasztorációs Munkacsoport tagjai Ferenc pápa világnapra írt üzenetére reflektáltak, kiemelve többek között, mennyire fontos, hogy idős testvéreink belső életüket és külső kapcsolataikat egyaránt ápolják.

Gyarmati Rita – énekével és gondolataival – az unokák nevében köszöntötte az időseket.

Tímár András pánsípművész zenei összeállítása zárta a műsort, amely után a templom kertjében szeretetvendégséget tartottak.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria