Zarándoklatot szervezett Máriabesnyőre az aszódi javítóintézet

Hazai – 2019. július 12., péntek | 12:58

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által fenntartott Aszódi Javítóintézet, Általános Iskola, Szakiskola és Speciális Szakiskola idén 135 éves. Ebből az alkalomból az intézmény felelevenítette a 2011 és 2016 között évente megrendezett „szívek zarándoklata” programot. Július 6-án tartották a Szívek 7. Zarándoklatát Aszódtól Máriabesnyőig, aszódi és esztergomi intézeti növendékekkel és nevelőkkel.

A javítóintézet újkori hitéletének fontos része volt az évről évre megrendezett „szívek zarándoklata”, melynek során másfajta lelki közösségben lehetett együtt nevelő és nevelt, és mindazok, akik ebben az élményben részt kívántak venni: az intézet dolgozóinak családtagjai, a Galga mente hívő népe, a Mária Út zarándokai, akik valamikor útba ejtették a javítóintézet kápolnáját. De voltak olyanok is, akik a zarándoklat hírét hallva csatlakoztak a közösséghez az ország különböző pontjairól.

Az egész napos rendezvényen idén is bárki részt vehetett, és jöttek is szép számmal az érdeklődők: fiatalok és idősek a Galga mente településeiről, az ország különböző pontjairól, egykori intézeti dolgozók, volt növendék, családtagok, barátok, és azok a névtelen támogatók is, akik az intézmény Hitbenjáró nevű programját segítik adományaikkal. Mind a hetven darab, az aszódi fiúk által készített kis színes agyagszív gazdára talált.

A zarándoklat hálaadó ünnepséggel kezdődött az intézet Jézus Szent Szíve-kápolnájában. A pszichopedagógiai csoport Boros Lajossal, a Hitbejáró program vezetőjével együtt énekekkel köszöntötte a vendégeket.

A zarándokokat Székely János szombathelyi megyéspüspök áldotta meg, aki az út első szakaszán csatlakozott is a közösséghez. A püspökkel mind az esztergomi, mind az aszódi intézet jó kapcsolatot ápol. Székely János, valamint Szarka Attila volt igazgató ünnepi beszéde után megáldották a 135. évfordulóra készült selyemzászlót is.

A növendékek magukkal vitték a zarándoklatra az intézet 1960-ban felrobbantott templomának Jézus Szent Szíve-szobrát. A fiatalok, a jószívű aszódi hívek adományaként, kaptak egy-egy hátizsáknyi útravalót. Mindenki felajánlotta valakiért vagy önmagáért az út fáradalmait. A 16 kilométeres zarándokút során az intézeti növendékek keresztútját imádkozták a résztvevők.

Közben barátságok szövődtek és erősödtek. A bagi hívek idén is példát adtak a felebaráti szeretetről, és agapéval várták a zarándokcsapatot. A zarándoklat a máriabesnyői bazilikában ünneplt szentmisével ért véget.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: EMMI Aszódi Javítóintézete Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria