Zenés imaesttel ünnepelték Szombathelyen a karitász újraindulásának 30. évfordulóját

Hazai – 2021. október 5., kedd | 12:47

Újraindulásának harmincadik évfordulóját ünnepli idén a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. Egész évben számos programmal emlékeznek a jubileumra. Szeptember 29-én zenés imaestet szerveztek a szombathelyi székesegyházban, a MAGnificat együttes és Csókay András közreműködésével.

A karitász ünnepe szentmisével kezdődött. Szentbeszédében Székely János megyéspüspök a nap ünnepére, a szent főangyalok emléknapjára utalva kiemelte: a magyar angyal szó a görög angelosz szóból származik, ami küldöttet jelent. Ezt nem is csak szellemi lényekre használták, hanem emberekre is, mint például Keresztelő Szent Jánosra.

A mai ünnep arra tanít, hogyan lehetünk egymás angyalai, őrangyalai, küldöttek Isten által egy másik ember számára. A három főangyal neve utat is mutat, hogyan tegyük – tette hozzá a főpásztor. – Gábor (Gábriel) angyal neve azt jelenti: Isten embere. Hány idős, szegény, beteg ember él körülöttünk, aki elmondhatja az evangéliumi bénával együtt, hogy „nincs emberem”? Nincs, aki bevásároljon, kitakarítsa a lakást, elintézzen egy hivatalos ügyet, vagy csak odaüljön mellé, és meghallgassa, azért, hogy érezze: ő is fontos, időt és szeretetet szánunk rá.

Rafael főangyal neve azt jelenti: Isten gyógyít.

Isten gyógyít testet és lelket. Az Ő szeretete talpra állít, örömet, mosolyt hoz. Ha szeretetet adunk, az gyógyít, életerővel tölti el az embert.

Mihály (Mikaél) neve azt jelenti: ki olyan, mint az Isten? Senki sincs őhozzá hasonló. Ő az egyetlen igazi Úr.

A szent őrangyalok és főangyalok utat mutatnak, hogyan lehetünk mi is mások őrangyalai, hogyan áradhat rajtunk is keresztül Isten gyógyító ereje és hogyan hordozhatjuk a keresztjeinket, hogy ne azt kérdezzük: „Miért én?”, hanem kimondjuk: „Isten az életem Ura, azt tehet velem, ami Neki tetszik.”

Székely János megyéspüspök teljes szentbeszédét meghallgathatják itt.

A szentmise után a MAGnificat Együttes – Varga Mónika, Lambert Attila, Dolhai Attila – adott koncertet. Az egyes dicsőítő énekek között Csókay András idegsebész orvos tanúságtételét hallgathatták meg a megjelentek: útmutatást és bátorítást adott a hitelesebb keresztény életre.

A karitász ünnepi rendezvénye szentségimádással zárult.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria