„Biztos alapra építsünk!” – A nők ökumenikus világimanapjába idén online kapcsolódhatunk be

Hazai – 2021. március 5., péntek | 9:00

Március 5-én tartják a nők ökumenikus világimanapját. Az imaóra imádságait idén az óceániai Vanuatu keresztény női közössége állította össze. A járvány miatt ezúttal otthonainkban imádkozhatunk.

A világimanapon országszerte együtt imádkoznak a gazdaságilag egyenlőtlen társadalmak legszegényebbjeiért, a leginkább kiszolgáltatottakért – közölte Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára március 3-án az MTI-vel.

A közlemény szerint az idei világimanap témája a Máté evangéliumából vett igeszakasz: „Biztos alapra építsünk!” Hozzátette: a felszólítás jelentése, hogy „az életünket Jézus Krisztusra, a mi életünk urára kell bíznunk ahhoz, hogy jövőnk jó kezekben legyen”.

Jézus az idézett példázatban arról beszél, hogy az okos ember kősziklára építi házát, így az nem omlik össze a viharban, míg a balga homokra építkezik. „Nem mindegy tehát, hogy az életünk milyen alapon nyugszik. Lehet kőszikla az életünk alapja, amely az élet zajától, gondjaitól nem omlik majd össze, és lehet az életünk alapja homok, amelyet az élet viharai szétzúznak” – fogalmazott.

Vanuatu a Csendes-óceán délnyugati részén, Melanéziában, Új-Kaledóniától északkeletre, a Korall-tenger keleti szélén található.

A képen Juliette Pitának, Vanuatu legismertebb kortárs festőnőjének Pam II ciklon – 2015. március 13. című alkotása látható. Egy édesanyát ábrázol, amint imádkozva borul gyermeke fölé.

A hullámok ugyan átcsapnak testén, de egy pálmafa mégis védelmezően hajlik mindkettőjük fölé. A művésznő kedvenc fája a pálmafa, hiszen ez a növény a mélyre nyúló gyökereivel képes ellenállni bármely erős viharnak.

A képen látható asszony szoknyája az Erro-mango szigetén élők hagyományos öltözékét mintázza. Szemmagasságban apró kereszteket láthatunk, amelyek a Pam II ciklon áldozataira emlékeztetnek.

A művésznő, Juliette és szomszédasszonyai szintén átélték a ciklon pusztítását. Egy tárolóban húzták meg magukat a viharban. Egy éjszaka alatt, hirtelen érte el a Pam ciklon Vanuatu szigeteit. Az emberek semmit sem láttak, csupán imádkozni tudtak. Ezt tette Juliette is. Reggel, amikor az asszonyok kimerészkedtek a tárolóból, látták, hogy szinte mindent tönkretett a vihar. Ám ekkor észrevették, hogy a művésznő műhelye mellett álló, hagyományos, pálmalevélből szőtt kunyhójuk épen maradt. A fölötte magasló fák megóvták a vihar közepette. Juliette bizonyos abban, hogy Isten hallotta meg imádságukat, és Ő használta fel a természetet, a fákat, hogy megóvják őket azon az éjszakán.

Az ökumenikus világimanapot 1870 óta tartják meg világszerte, Magyarországon harminchatodik alkalommal szervezi meg a MEÖT. A résztvevők az ökumenikus tanács kiadványainak segítségével készülhetnek fel.

A világimanap imádságai INNEN tölthetők le.

Forrás és illusztráció: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria