„Döntésre hív minket” – Nagyböjti ifjúsági imaórát tartottak Szatmárnémetiben

Külhoni – 2021. február 26., péntek | 9:00

Február 21-én, vasárnap este közös nagyböjti imaórát tartott a szatmárnémeti Urunk Mennybemenetele-székesegyház plébániájának ifjúsága. Elmélkedésükhöz a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye Ifjúsági Irodája által összeállított segédanyagot használták fel.

Az elcsendesedésre, elmélkedésre, imára lehetőséget adó rendezvényen a fiatalok minden generáció számára érvényes üzeneteket fogalmaztak meg. Arra hívták a résztvevőket, hogy nagyböjt idején figyeljenek jobban kicsinységükre, törékeny voltukra:

„Nagyböjtben, a bűnbánat napjaiban érdemes elgondolkodnunk azon, vajon milyen lehetőségeket, kihívásokat rejteget számunkra az elcsendesedés időszaka. Miben akar erősíteni, formálni minket? Talán mélyebben megtapasztalhatjuk kicsinységünket, emberi törékenységünket, azokat a buktatókat, amiken máskor átlépünk.

Ezekben a napokban lehetőségünk nyílik arra, hogy gyakrabban nézzünk Jézusra, rászegezzük tekintetünket.

A lelkünk mélyén érezzük: ő döntésre hív bennünket a magatartásunkkal, az életvitelünkkel kapcsolatban. Elmondhatjuk neki félelmeinket, vágyainkat, mindazt, ami nyugtalanít, gátol abban, hogy hűségesebb követői, társai lehessünk az úton. A szent negyven nap segíthet abban, hogy rendet rakjunk magunkban és magunk körül.

Megerősíthet, hogy letisztultabban lássunk, és határozottan el tudjunk utasítani minden olyan ajánlatot, csábítást, ami eltéríthet Istentől, az ő barátságától, az ő szolgálatától.

A bűnbánati időben tanuljunk Jézustól szelídséget, irgalmat, türelmet és alázatot. Példája adjon erőt, amikor a napi nehézségekkel, fájdalmas helyzetekkel kell szembenéznünk.”

Az imaórán részt vevők kérdéseket is hazavihettek átgondolásra: „Miért vagy, miért lehetsz hálás a jelenlegi élethelyzetedben? A családod, a barátaid, a közösséged mit értékelnek benned? Hogyan bátorítanak, ha elakadsz, elkeseredsz?”

Arra kérték őket, hogy gondolatban időzzenek el a következő szentírási ige mellett is: „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta…” (Jn 3,16).

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria