Emberkereskedelem – A Pécsi Egyházmegye közoktatási intézményvezetőinek tartottak továbbképzést

Hazai – 2020. október 24., szombat | 12:01

A Pécsi Egyházmegye közoktatási intézményvezetőinek tartott Emberkereskedelem címmel továbbképzést a Solwodi (Solidarity with women in distress – Szolidaritás a szükségben levő nőkkel) Hungary Egyesület. Nyúl Viktor pasztorális helynök köszöntötte a jelenlévőket a Magtár Látogatóközpontban.

Az előadás a Solwodi Hungary Egyesület bemutatásával kezdődött, Légrádi Gabriella SCSC nővér tartott rövid ismertetőt. A Solwodi tevékenysége a krisztusi emberképen alapul, melynek középpontjában az ember méltósága és szabadsága áll. A szervezet célja, hogy globális közösségben az igazságosság és a béke megteremtésén fáradozzon a hátrányos helyzetbe került nőket megsegítve a világ szinte minden táján. A Solwodi főként olyan nőkért száll síkra, akik az erőszak és az emberkereskedelem áldozatai.

Mi az emberkereskedelem? A rabszolgatartás mai formája. Az áldozatokat gyakran erőszakkal, kényszerrel vagy csalárd módon, kizsákmányoló feltételekkel toborozzák, szállítják vagy rejtegetik, ideértve a szexuális kizsákmányolást, a kényszermunkát vagy kényszerszolgáltatást, a koldulást, a bűncselekményeket vagy a szervek kivételét. Az emberkereskedelem az egyéni szabadság és méltóság súlyos megsértése, egyúttal súlyos bűncselekmény, amelynek következményeit az egyes országok egyedül nem tudják hatékonyan kezelni.

Az első előadók Németh Ágnes és Kovács László rendőrezredesek voltak, akik az emberkereskedelem helyzetét vázolták Magyarországon és Európában. Majd követte őket Koós Judit rendőr őrnagy bűnmegelőzési-áldozatvédelmi referens előadása a függőségekről a fiatalok nyelvén, nem csak diákoknak. Végül Martony Ágnes beszélt az online tér adta lehetőségekről és a kihívásokról.

Az emberkereskedelem elleni küzdelem részeként annak megelőzésében fontosnak tartja a Solwodi Hungary Egyesület olyan műhelyek szervezését, melyek célja, hogy információt és gyakorlati segítséget nyújtsanak a veszélyeztetettek felismerésében, az érintettek szakszerű segítésében. 

Lehet, hogy ez a téma szorosan nem érinti az intézmények többségét, de feltétlen fontos a megelőzés, a kitekintés. 

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Vermes Nikolett

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria