„Ferenc gazdasága” – Fiatal kutatók, vállalkozók nemzetközi tanácskozást tartottak Esztergomban

Hazai – 2024. június 14., péntek | 11:11

„Felismertétek, hogy szükség van egy másik gazdasági narratívára” – fogalmazott Ferenc pápa a fiatal közgazdászoknak, vállalkozóknak és gazdasági paradigmaváltást sürgetőknek 2020-ban írt levelében, cselekvésre bátorítva és meghívva őket „Ferenc gazdaságának” építésére. Erről az új közgazdasági felfogásról tanácskoztak június 13-án Esztergomban.

Az éltető, a kapcsolatiságot előtérbe helyező, az emberi kiteljesedést egyéni és közösségi szinten támogató, a környezet javainak korlátait figyelembe vevő irányzat Kárpát-medencei lehetőségeit vizsgálták. A találkozót a Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) Oikonomia Alapítvány kutatói és a keresztény Érték Megörző (ÉrMe) Hálózat vállalkozói szervezték.

Az olasz, spanyol, lengyel és magyar résztvevőket a vatikáni Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériumából érkező Maria Dolores Sanchez Galera tanácsadó mentorálta.

Az esztergomi tanácskozáson többek között olyan témákat beszéltek meg, hogyan lehet a gazdaságot emberközpontúbbá tenni; a fenntarthatóság megfelelő megközelítés-e a mai gazdasági rendszer megváltoztatásához; illetve hogyan lehet megtörni a pénzpiaci kapitalizmus lendületét.

Az Assisi Szent Ferenc teremtés- és emberszeretetére épülő és az Egyház társadalmi tanítása – különösen a Laudato si' (Áldott Légy) és a Fratelli tutti (Mindnyájan testvérek) kezdetű enciklikák – gyakorlatát megvalósító „Ferenc gazdasága” mozgalom nem egy konkrét programokkal rendelkező kezdeményezés, hanem inkább szellemiség, amelyből meríthetnek a helyi gazdaságok szereplői.

A gyakorlatiságot segíti a „Ferenc gazdasága” tizenkét „falva”, amelyek konkrét témakörök mentén vezetik a kapcsolódást a mozgalomhoz.

Az esztergomi találkozón a jelenlévők az „üzlet és béke”, az „élet és életstílus”, a „mezőgazdaság és igazságosság”, illetve a „pénzügy és emberség” falvai alapján gyűjtötték össze az általuk ismert legjobb Kárpát-medencei kezdeményezéseket, vállalkozásokat, és tették lehetővé azok nemzetközi összehasonlítását.

A találkozó kiváló alkalom volt a „Ferenc gazdasága” Magyarországon történő első bemutatására és a szakemberek találkozására, amelynek remélhetőleg minél hamarabb lesz folytatása.

További információk a KETEG honlapján.

Forrás és fotó: Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) Oikonomia Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria