„A fülek apostolsága” – Önkéntes beteglátogatók szentmiséje Szombathelyen

Hazai – 2021. január 26., kedd | 9:00

A Szombathelyi Egyházmegye területén működő Kórházlelkészi Koordinációs Iroda szervezésében január 21-én este közös szentmisén vettek részt a Szombathelyen szolgáló önkéntes beteglátogatók. A székesegyházban bemutatott szentmise főcelebránsa Székely János megyéspüspök volt.

Az önkéntes beteglátogatók Krisztust viszik a betegekhez. Ferenc pápa szavaival élve:

a „fülek apostolsága” az övék: szerető figyelemmel, meghallgatással képviselik Jézust a betegágyak mellett.

A világjárvány miatt a kórházak látogatási tilalmat rendeltek el, az állami szabályozás és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által kiadott rendelkezés alapján személyes beteglátogatásra nincs mód – ám a betegeknek így sem kell magukra maradniuk: az önkéntes beteglátogatók most az imádság által nyújthatnak segítséget nekik. Január 21-én este együtt vettek részt a Székely János megyéspüspök által celebrált szentmisén, majd a Boldog Batthyány-Strattmann László-kilenced elimádkozásában.

A szentmisén koncelebrált Császár István, a székesegyház plébánosa, valamint Molnár Árpád szombathelyi kórházlelkész.

Szentbeszédében a főpásztor arra hívta fel a figyelmet, hogy

minden önkéntes beteglátogatónak olyannak kell lennie, mint egy híd: imádságban járul Istenhez, együttérzéssel fordul a beteghez; a szenvedő kezét fogva kíséri őt a Golgotára.

A közbenjáró imák szerepét Székely János püspök Gyökössy Endre történetével szemléltette: amikor az ismert és sokak által szeretett református lelkész kórházba kerülve betegágyba kényszerült, sokan imádkoztak érte; katolikus papok is ajánlottak fel szentmisét gyógyulásáért. Bandi bácsi egy alkalommal úgy látta, mintha a lábainál tűz égne. A Szentlélek így válaszolt az érte végzett közbenjárásokra – idézte fel a szombathelyi főpásztor.

*

A Szombathelyi Egyházmegye beteglátogatóinak szolgálatáról további információk olvashatók ITT.

Szenvedők számára szerkesztett Vigasztaló szó című kiadványuk az interneten is elérhető.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria