„A hitemet nem hagyom ott” – Székely búcsú Kismányokon

Hazai – 2021. október 19., kedd | 12:18

Kismányokon, a Magyarok Nagyasszonya-templomban gyűltek össze a Magyarországon élő bukovinai székelyek október 9-én hagyományos búcsúi szentmiséjük megünneplésére. Itt őrzik ugyanis azt a vallásosságukban központi szerepet betöltő Mária-szobrot, melyet Hadikfalváról hoztak magukkal.

A bukovinai székelyek 2021-ben hazatérésük (a trianoni döntéssel Romániához csatolt Bukovinából Magyarországra telepítésük – a szerk.) 80. évfordulójára emlékezve több napos rendezvénysorozatot szerveztek. Kismányokon a szentmisét Felföldi László pécsi megyéspüspök celebrálta. A székely motívumokkal díszített apró templom megtelt népviseletbe öltözött hívekkel.

Az ünnep kezdetén a bukovinai székelyek közössége és a kismányoki plébánia hívei köszöntötték a püspököt, majd Keresztes Andor máriagyűdi plébános szólt a székelyek odaadásáról, a megpróbáltatások idején való kitartásukról.

A főpásztor beszéde elején az ünnep jelentőségére hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy az ünnep az emberi méltóság legfontosabb része, amely kezd eltűnni életünkből. Emlékeztetett, hogy még a munkatábori beszámolók is elmesélik, hogy a nehéz helyzetekben megtartott ünnepek átsegítették a lakókat a mélypontokon. Az ünnep mögött mint kapaszkodó van jelen a hit.

Mária-ünnep lévén Felföldi László felidézte Mária találkozását Erzsébettel, aki azt mondja Máriának: „Boldog vagy, mert hittél”. Mária akkor még nem tudhatta, mi vár rá, mi lesz a sorsa, mire mondott igent. Egyet tudott csak, hogy az Isten vele van, és nem hagyja el. Ez az a hit, amelyet a székelyek is hordoznak szívükben, és amit mindannyiunknak erősítenünk kell magunkban. A most élő székelyek hite a sok mélységet megélt ősöktől származik, amelyet a nehézségek ellenére megőriztek. A hit hozzásegít a boldogsághoz. Mert ott van a boldogság, ahol teljesítjük az Isten akaratát. Ezt a hitet a családi asztalnál lehet átadni. A nagyszülők, szülők fontos feladata mesélni az őseikről, az átélt eseményekről, arról, hogy hogyan őrizték meg hitüket. Ezzel segíthetjük a fiatalokat, mert nem tudjuk, hogy mi vár rájuk, csak azt tudjuk, hogy a hit átsegíti majd őket a nehézségeken.

A Székelyföldről származó és ereklyeként őrzött Mária-szobor története is ehhez kapcsolódik. Akik elhozták, a „hitért” mentek el. Itt nem egy szoborról van szó, nem egy műalkotásról, egy múzeumi darabról. Amikor ezt a Mária-szobrot hozták, azt mondták: „a hitemet nem hagyom ott”. Ebből a hitből akarták felépíteni az életüket. Csak ezzel a hittel lehet abba a zavaros jövőbe tekinteni, ami előttünk áll. Az itt jelen levők között az arcokon látom átragyogni a hitnek, a szeretetnek a győzelmét, pedig egészen bizonyos, hogy mindenki átélt nagy szenvedéseket – mondta a főpásztor. – Ezt a hitet kell megmutatnunk, erre van szüksége a világnak, az életnek, hogy a mindennapi szenvedés ne homályosítsa el a szeretetet.

Ha ezt tovább tudjuk adni a gyermekeinknek, akkor amikor akadályokkal találkoznak, eszükbe fog jutni, hogy a hitet, a belső erőt, az Istenre hagyatkozást nem hagyhatják el. Arra szükség van, abba bele tudnak kapaszkodni – hangsúlyozta a megyéspüspök.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria