A szent vonzásában – Monográfia Puskás László görögkatolikus pap, képzőművész életművéről

Kultúra – 2020. november 16., hétfő | 10:39

Puskás Bernadett művészettörténész édesapjáról írt Puskás László – A szent vonzásában című monográfiája a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola kiadásában jelent meg. A képzőművészeti album a 80. évéhez közeledő görögkatolikus pap, képzőművész gazdag életművét tekinti át.

A négy fejezet címe: Világi táblaképek az 1960-as évektől; Ikonosztázok, ikonok és falképek; Mozaikok; Kutatói, írói munkássága.

A könyv szerzője a Nyíregyházi Egyetem professzora, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola megbízott előadója. Az albumoldalak felvételeit Mudrák Attila fotóművész készítette. A 400 oldalas, kemény táblás könyv grafikai tervezője, nyomdai előkészítője a művész unokája, ifj. Janka György.

A könyv a Szent Atanáz Könyv- és Kegytárgybolt budapesti (1056 Budapest, Molnár u. 3.) és nyíregyházi (4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor u. 5.) üzleteiben kapható, valamint online is megrendelhető ITT.

*

Puskás László festőművész, görögkatolikus lelkész a hazai szakrális művészet egyik meghatározó alakja. Az 1941-ben Ungváron született művész jelentős szerepet játszott a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) művészeti életében mind festőként, mind a helyi Képzőművészeti Főiskola – ma Művészeti Akadémia – tanáraként. A legendás lembergi 1960-as értelmiségi és művésznemzedék egyik kiemelkedő alakjaként tartják számon ma is Ukrajnában. Mintegy ötven munkáját őrzik közgyűjteményekben, többek között a Tretyjakov-képtárban és a Lembergi Nemzeti Múzeumban.

1974-ben családjával Magyarországra költözött, táblaképeket festett, és a Képzőművészeti Kiadó művészeti szerkesztőségének vezetője lett Budapesten. Eközben – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) levelező teológiai tagozatának elvégzése mellett – egyre inkább a szakrális művészet felé fordult, amely 1984-től kizárólagos művészi hivatása lett. Tizenegy templomba készített falképeket, köztük a hajdúdorogi és a torontói görögkatolikus székesegyházba, valamint több ikonosztázt tervezett és festett meg. Az 1990-es évektől tizenhat mozaikkompozíciót készített a görögkatolikus, az ortodox és a római katolikus egyház felkérésére Újvidéken és Nagybecskereken, Ungváron, Egerben, Krakkóban, Kazincbarcikán, Bécsben és Újpalotán.

Az 1989 után az illegalitásból kilépő kárpátaljai görögkatolikus egyház segítésére 1993-ban Puskás Lászlót a munkácsi görögkatolikus egyházmegye papjává szentelték, ottani szolgálata mellett nemzetközi alkotó-, kutató- és oktatómunkát is végzett. Életrajzíróként és az ereklyék megtalálójaként tevékenyen részt vállalt Romzsa Tódor munkácsi görögkatolikus vértanú püspök boldoggáavatási eljárásában. Puskás László több évtizedes alkotói munkásságát, amelynek részét képezi kutatói, írói tevékenysége is, több alkalommal díjjal ismerték el. Nemzetközi ismertséget a szakrális művészet területén a krakkói Isteni Irgalmasság-bazilikában található magyar kápolna mozaikfrízei hoztak számára.

Forrás: Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola

Fotó: Marosi Marcell

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria