„Isten a csend barátja” – Főpásztori látogatás a kaposfüredi Napsugár lakóotthonban

Hazai – 2018. december 14., péntek | 11:31

Varga László kaposvári megyéspüspök látogatást tett a Napsugár Integrált Szociális Intézmény kaposfüredi lakóotthonában december 11-én.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Varga László megyéspüspököt elkísérték az ÉLSZ imacsoport tagjai, akik közül Tolnai Mária köszöntötte a jelenlevőket, majd a Kultúr Találka együttes két tagja, Horváth Vera Anna és Orlik István adott műsort az általuk megzenésített versekből.

„Karácsony a szeretet ünnepe – vezette be elmélkedését a főpásztor. – A szeretetről nagyon sokszor esik szó, de vajon tanulunk-e szeretni? A szeretet egy fontos része, hogy meghallgatjuk egymást. Vajon tudunk-e hallgatni, meghallgatni és meghallani, hogy mit mondott a másik? Ha azt mondjuk, hogy szeretnénk szeretni, akkor el kell kezdenünk szeretni tanulni. Ennek az első mozzanata az, hogy megtanulunk elhallgatni. Elhallgatni Isten előtt, mert Istennek is mondjuk a magunkét. Nem hallgatunk el, pedig neki van mondanivalója. Ahhoz, hogy meghallhassuk, hogy mit mond, ahhoz szükség van arra, hogy elcsendesítsük a szívünket. Lehet, hogy tudunk külső csendet teremteni, de a belső csend sokkal nehezebb.”

„Ahhoz, hogy megtanuljunk szeretni, meg kell hallgatnunk a másikat – hangsúlyozta Varga László. – Meghallgatnunk, hogy mit mond. S ami az izgalmasabb, hogy meghallani, mit akar mondani. Ehhez csend kell. Isten a csend barátja, szeret csendben lenni, mert szeretné meghallani, hogy mit mondunk. Nem a sértődött vagy a büntető hallgatásról beszélek, hanem a szeretetteli figyelemről. A szeretettel teli párbeszéd művészet, de kaptunk rá egy életet, hogy megtanuljunk szeretni, odafigyelni. Ehhez semmi nem kell, se diploma, se pénz, se jó egészség. Ehhez szív kell, a szív intelligenciájára van szükség, amely mindig fejleszthető. Közeledik a karácsony, tanuljunk együtt szeretni!”

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria