„Különös ragyogású hitre jutott el” – Angelo Becciu bíboros Carlo Acutis boldoggá avatásáról

Kitekintő – 2020. június 17., szerda | 20:25

Február 22-én tették közzé a Vatikánban azt a dekrétumot, mely elismeri Carlo Acutis tizenöt éves milánói fiú tanúságtevő életét, és közbenjárásának egy csodát tulajdonít. A dekrétum közzététele után nem sokkal robbant ki a koronavírus-járvány, amely egy időre lehetetlenné tette a tervezést. Azóta megszületett a döntés: Carlo Acutist október 10-én avatják boldoggá Assisiben.

Az örömteli eseményről Angelo Becciu bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. A dátummal kapcsolatos kérdésre elmondta: „Kitűztünk egy napot, de mint tudjuk, a dolgok másként alakultak a koronavírus-járvány miatt, mely megakadályozta az ilyen fontos szertartásokat. Ezért Assisi püspökével együtt úgy döntöttünk, hogy később, október 10-én tartjuk a boldoggá avatást. Reméljük, hogy ebben az időpontban már sokan részt vehetnek a szertartáson. (...) éppen két nappal Carlo mennyei születésnapja előtt: 2006. október 12-én halt meg Monzában. (...) Reméljük, sokan lesznek. Akik pedig nem tudnak eljönni, azok online követhetik az eseményt.”

„Mélyen megérint ennek a fiúnak az érettsége – fogalmazott nyilatkozatában Becciu bíboros. – Tizenöt évesen halt meg, de egészen különös ragyogású és példaszerű hitre jutott el. Fiatal fiúként valóságos szerelmese lett az Eucharisztiának, és a Szűzanya iránt is különleges tiszteletet mutatott. Katekétaként hittant tanított a kisebb gyerekeknek, de nemcsak a találkozások hagyományos módján, hanem a mai kommunikációs eszközökön keresztül is. Eucharisztikus honlapokat szerkesztett. (...) teljesen megélte a hitét. Megérintenek az utolsó szavai, melyeket már nagyon betegen mondott: »Minden szenvedésemet az Úrnak, a pápának és az Egyháznak szeretném felajánlani. Nem akarom a tisztítótüzet, egyenesen a mennyországba akarok jutni.« Tizenöt évesen…! Mélyen megérint, és gondolom, mindenkit arra ösztönöz, hogy teljes komolysággal élje meg hitét.”

*

Assisiben, Szent Ferenc városában lesz Carlo Acutis boldoggá avatása – október 10-én, szombaton délután 4 órakor, a pápai bazilikában. „A hír fénysugár számunkra ebben a válságos időszakban. Mindannyiunkat erővel tölt el – nyilatkozta Domenico Sorrentino, Assisi püspöke. – Ezekben a hónapokban megtapasztaltuk a magányt és az egymástól való távolságot. Szükségünk van erre a lelki megerősítésre.”

* * *

Isten szolgája Carlo Acutis fiatal világi hívő 1991. május 3-án született Londonban. Családja még abban az évben visszaköltözött Milánóba. A milánói Santa Maria Segreta-plébániatemplom közösségéhez tartoztak. Elsőáldozása után Carlo hitét az Oltáriszentség és a Szűz Mária iránti különleges tisztelet jellemezte. A kisebb gyerekek hitoktatója volt, közben iskolai tanulmányait sem hanyagolta el. Önkéntesként segített a hajléktalanoknak és a szegényeknek. Honlapot szerkesztett fiataloknak, az eucharisztikus csodák közösségimédia-apostola lett.

Váratlan, súlyos betegsége, a leukémia szinte pár hét alatt elemésztette az alig tizenöt éves fiú életét.

Ferenc pápa 2018. július 5-én kelt dekrétumában elismerte az ifjú hősies erénygyakorlását. Carlo Acutis földi maradványait tavaly április 5–6-án Assisi egyik templomában, a Szent Ferenc ruhái levetéséről (Spogliazione) nevezett Szűz Mária-templomban helyezték el, ahol mind többen keresik fel sírját, közbenjárását kérve. A dekrétumban említett csoda 2013-ban történt: egy hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő milánói brazil kisfiút állapota súlyossága miatt már meg sem műtöttek. Az érte imádkozók a szentség hírében meghalt fiatal Carlo Acutis közbenjárását kérték.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria