„Milyen jó dolog Jézus barátjának lenni!” – Varga Lászlóval ünnepelték Szent Gellértet Tabon

Hazai – 2019. szeptember 27., péntek | 13:47

Szeptember 25-én, Szent Gellért püspök és vértanú emléknapján Varga László megyéspüspök és Sifter Gergely tabi plébános koncelebrált ünnepi szentmisét mutatott be a tabi Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulói és tanárai részére a város római katolikus templomában.

Varga László püspök prédikációjában a vértanú életéről beszélgetett a gyerekekkel. Elmondta: „Gellért fogadalmakkal elkötelezte magát arra, hogy csak a Jóistennek él, s mindent megtesz azért, hogy az Istennel való kapcsolata egyre mélyebb és teljesebb legyen. Az életben, ha valakinek ilyen hivatása támad, és teljesen oda akarja magát adni a Jóistennek szeretetből, akár papként vagy szerzetesként, akkor nagyon kérem, hogy tegye meg!” – buzdított a főpásztor.

Hozzátette: „Gellért nem állt meg itt! Ha van egy kedvenc csapatod valamely sportágban, akkor arról te hallgatsz, és senkinek sem beszélsz? Én is elmondom mindenkinek, hogy ez egy fantasztikus csapat, s hogy mennyi gólt lőttek.

Gellért nemcsak egyszerűen átadta életét Krisztusnak, hanem beszélt is erről a kapcsolatról. Úgy hívjuk, hogy misszionárius lett. Magyarországra jött, s elmondta azoknak, akik még nem ismerték Jézus Krisztust, hogy milyen nagy dolog Jézus barátjának lenni, s azt, hogy mennyire szereti őt a Jóisten!

Gellért egyfolytában beszélt erről, s ami a legnagyobb dolog egy keresztény ember életében, hogy hajlandó volt meghalni érte. Hajlandó volt az életét adni Jézus Krisztusért. Akit nagyon szeretünk, azért hajlandók vagyunk mindent megtenni, ha kell, még az életünket is odaadni érte. Gellért ennyire szerette Jézust, s ezért lett vértanú.

Nektek is, nekem is abban kell növekednem, hogy annyira szeressük Jézus Krisztust, hogy tudjunk és akarjunk róla beszélni másoknak. Beszéljetek róla, mondjátok el másoknak, hogy ismeritek, szeretitek őt, s hogy milyen jó dolog Jézus barátjának lenni!” – mondta a gyerekekhez intézve tanítását Varga László püspök.

Az emléknapot megelőzően témahetet tartottak a tabi Szent Gellért Katolikus Általános Iskolában, melynek során a diákok Szent Gellért életével ismerkedhettek játékos formában.

Az Utolsó Vacsora-templomban bemutatott szentmise végén a megyéspüspök adta át a díjakat, melyekkel a diákok munkáját ismerték el az intézmény pedagógusai. Varga László kaposvári megyéspüspök az ünnepi eseményen köszönetet mondott a tanári kar áldozatos munkájáért.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria