„Mindannyian a szeretet ajándékai vagyunk!” – Támogatott lakóotthont adtak át Kaposváron

Hazai – 2021. október 15., péntek | 18:51

Támogatott lakóotthon nyílt Kaposváron, mely 12 fő számára nyújt biztonságos lakhatást és szociális szolgáltatási tevékenységet. A Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete által működtetett épületben mozgáskorlátozott és értelmi fogyatékkal élő emberek is otthonra lelnek. Az épületet és lakóit Varga László megyéspüspök áldotta meg október 13-án.

Az ünnepi eseményt a szociális központ lakóinak és segítőinek műsora nyitotta meg.

Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete elnöke ismertette az 1979-ben létrejött egyesület tevékenységét: egész Somogy megyére kiterjedően körülbelül 3 ezer tagot számlálnak a különböző csoportok; 25 intézményük van. Tevékenységük sokrétű, a születéstől a halálig terjed: korai fejlesztő központjukban a születés után felfedezett sérültséggel élő gyermekeket segítenek; hospiceszolgálatuk által utolsó útjára tudják elkísérni a rászorulókat. A támogatottak különféle (varrodai, nyomdai munka; kőedények gyártása; elektronikai összeszerelő tevékenység) munkákat végeznek.

A kaposvári épületben 24 órás segítő szolgálat működik. Az önálló, 24–28 négyzetméteres lakrészek saját fürdőszobával, teakonyhával és számítógépes sarokkal is felszereltek.

Az otthon az a hely, ahol önmagunk lehetünk. Nem kell másmilyenné válnunk. Feltétel nélkül, szeretettel elfogadnak minket – mondta Dér Tamás, Kaposvár város alpolgármestere. Kiemelte, hogy Kaposvár város önkormányzata nem vigaszt kíván nyújtani, hanem valódi kapaszkodót. Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy ez a közösség nemcsak meg tudja fogalmazni a problémákat, hanem hitelesen választ is tud adni a problémákra, rész tud vállalni a megoldásban.

Az eseményen jelen volt és köszöntőt mondott Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, valamint Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár.

Az épületet Varga László kaposvári megyéspüspök áldotta meg.

Beszédében a főpásztor hangsúlyozta, Isten a szeretet, mindannyian tőle kaptuk a létünket, ezért a szeretet ajándékai vagyunk.

Nem találkoztam olyan fogyatékkal élő vagy nehéz sorsú emberrel, aki ne tudna szeretetet adni, mosolyogni, vagy elfogadni a szeretetet. Mindannyian a szeretet ajándékai vagyunk.

Ajándék vagy! – hirdeti az örömhírt az evangélium. Isten minden embertársunkat meghívja a vele való szeretetközösségbe. Ott helye van a sérült, korlátokkal élő testvéreinknek; az egészségeseknek és a betegeknek, az igazaknak és bűnösöknek egyaránt.

Ajándék vagy! – ezt a jóhírt hirdeti minden olyan otthon vagy ellátó intézmény, mely segíti életük talentumainak kibontakoztatásában és szeretetük növekedésében a korlátok között élő testvéreinket – fogalmazott Varga László püspök, majd beszédét követően megáldotta az épületet, az intézmény dolgozóit és lakóit.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria