„A pap élete és szolgálata jelenvalóvá teszi Krisztust” – Papszentelés Máriapócson

Hazai – 2020. június 30., kedd | 18:34

Kocsis Fülöp érsek-metropolita június 28-án, Szent Liturgia keretében pappá szentelte Máriapócson Molnár Dezső diakónust.

Sokan akartak a szentelendővel ünnepelni. Vele örült népes családja, számos tisztelendő atya és annak a közösségnek sok tagja, amely megérlelte Molnár Dezső papi hivatását.

„Az evangéliumi szakaszban elhangzott: Isten országa közel van. A liturgiában minden annyira a helyén volt, és annyira hitelesnek éltük meg az „Axiosz!”-t, hogy itt most valóban az Isten országát tapasztalhattuk meg” – mondta a szertartást követően az újszentelt egyik barátja.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita prédikációjában hangsúlyozta: Jézus meghirdette, hogy már közel van Isten országa.

Ez nem időbeliség – szögezte le a főpásztor. – Isten országa közel van, ő jött közel hozzánk. Isten országa már akkor közel volt, amikor kimondta Jézus, mert maga Isten az ő országa. Isten országa nem valamilyen hely, még azt sem mondhatom, hogy valamilyen állapot. Isten országa

a szeretet örök uralma, Isten örök uralma, amely eljött hozzánk Jézus Krisztusban.

Amikor egy újszentelt papot elindítunk, neki is ugyanezt kell tennie, ugyanezt kell hirdetnie: közel van az Isten országa. Akárhová megy, erről kell beszélnie. Minden tevékenysége, minden papi munkája erről szól. Nemcsak szól róla, hanem át is adja Isten országának közelségét.

És ahogyan maga Jézus volt az Isten országa, aki közel jött, a papnak is magának kell odavinnie Krisztust.

A papon keresztül meg kell érezni, hogy itt van Krisztus. A pap élete és szolgálata jelenvalóvá teszi Krisztust. Rajta keresztül Isten közelségét érzi meg az ember. Isten országának közelségét

– mondta az érsek-metropolita.

A papszentelés momentumairól szólva Kocsis Fülöp kiemelte: a leglényegesebb, amikor a szentelő püspök a Bárányt, Jézus Krisztust az újszentelt kinyújtott kezébe, tenyerébe helyezi.

„Isten rábízza magát a papra. Istenhordozó lesz a pap”

– fogalmazott a főpásztor.

Molnár Dezső közel egy évet szolgált diakónusként Máriapócson. Felesége a helyi alsó tagozatos gyerekeket tanította. Az egyházközséghez tartozók szerint „bárhová fognak kerülni, őket mindenhol szeretni fogják”, mert munkájukat kimagasló háttértudással, felkészülten és lelkiismeretesen, ugyanakkor nagy alázattal és szeretettel végzik.

Mint akik Istent hordozzák, akik Isten országának közelségét hirdetik.

Szöveg: Orosz Rita/Máriapócs Nemzeti Kegyhely

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria