„A papság Jézus szívének szeretete” – Évfolyamtársak ünnepelték felszentelésük 15. évfordulóját

Kishírek – 2021. október 21., csütörtök | 15:50

Pappá szentelése 15. évfordulóját ünnepelte Bökő Péter püspökladányi, Csordás Gábor nyíregyházi és Ferenczi Richárd gávavencsellői plébános, valamint Mikulyák László, celdömölki helyettes plébános. A volt évfolyamtársak szentmisén adtak hálát papságukért, hivatásukban való megmaradásukért, az eltelt évek kegyelmeiért október 20-án, Tiszacsegén, a Magyarok Nagyasszonya-templomban.

„Egy jó pásztor, az Isten szíve szerinti pásztor a legnagyobb kincs, amelyet a Jóisten egy plébániának adhat, s egyike az isteni irgalom legértékesebb ajándékainak” – fogalmazott Papp László plébános, aki házigazdaként fogadta az ünneplőket. Szentbeszédének középpontjában Vianney Szent János, a plébánosok védőszentje szolgálata állt.

 A pap folytatja a megváltás művét a földön – fogalmazott Papp László. – Mi haszna lenne egy arannyal teli háznak, ha nem lenne, aki kinyissa nekünk az ajtót? – tette fel a kérdést. A pap őrzi a mennyország kincseinek kulcsát: ő nyitja ki az ajtót; ő a Jóisten gondnoka, az ő javainak kezelője. Mielőtt Vianney Szent János Ars-ba, egy 230 lelkes faluba érkezett, a püspöke figyelmeztette, hogy gyenge állapotban fogja találni a vallásgyakorlatot:„kevés  istenszeretet  van   abban   az egyházközségben, majd ön gondoskodik róla, hogy legyen” – mondta neki. Papp László emlékeztetett rá, hogy Ars új lelkipásztora teljesen tudatában volt annak, azért kell oda mennie, hogy Krisztus jelenlétét megtestesítse és tanúságot tegyen üdvözítő jóságáról. „Istenem, add meg, hogy megtérjen az egyházközségem; elfogadom mindazt a szenvedést, amit kívánsz, egész életemben!” – e fohásszal kezdte meg misszióját Vianney Szent János plébános, majd egész életét az egyházközsége megtérésének szentelte, élete példájával tanította őket – emlékeztetett a szentmise szónoka.

Papp László plébános elmélkedésének záró gondolatában így fogalmazott: fontos, hogy a pap azonosuljon a hivatása szolgálatával, a lelkek megmentésének feladatával, és személyes példaadással tanítsa az imádság művészetét, és összeszedetten mutassa be a szentmiseáldozatot.

A Tiszacsegén bemutatott hálaadó szentmisére Tiszacsegéről és Egyekről is érkeztek hívek. Jelenlétükkel arról tettek tanúságot, hogy szívügyüknek tartják a papság sorsát, átérezve, milyen nagy szükség van arra, hogy őszinte szeretettel viseltessenek lelkipásztoraik iránt.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria