„A ti tekintélyetek a szolgálatból fakad” – Ferenc pápa a vatikáni csendőrséghez

Ferenc pápa – 2020. szeptember 30., szerda | 11:23

Szeptember 26-án, szombaton este Ferenc pápa szentmisét mutatott be a vatikáni csendőrség tagjai és családjaik jelenlétében a Szent Péter-bazilikában; a csendőrök védőszentje, Szent Mihály arkangyal közelgő ünnepe alkalmából.

A pápa rögtönzött beszédében a szolgálat szelleméről szólt, melyet „az Isten választott Jézus Krisztusban, hogy megbocsásson nekünk és hogy életünket a helyes útra, vagyis az alázatos és testvéri szolgálat útjára visszavezesse. Aki ezt az utat követi, nem hibázik”.

A vasárnapi olvasmányok üzenetét értelmezve Ferenc pápa a megtérést állította a vatikáni csendőrök elé példaként. Az igazi megtérés nem csak azt jelenti, hogy zörgetünk az Isten ajtaján, és a kaputelefonon beszólunk neki, hogy bocsásson meg, aztán elmegyünk. Isten megbocsátása mindig találkozás, átölel bennünket, hiszen az Isten mindig úton van, hogy találkozzon velünk. A pápa felidézte a tékozló fiú történetéből az atya alakját, aki meglátva hazatérő fiát, eléje siet, hogy megölelhesse, nem mutogat rá ujjal. Ez a megtérés, ez Isten szeretete.

Ennek a megtérésnek az útja a közelség. Pál apostol efezusiakhoz írt himnusza kapcsán a pápa Isten alászállásáról szólt, amikor Krisztusban közel jött hozzánk. Úgy fogalmazott: Isten közelsége Krisztusban szolgálni kezd.

Kedves csendőrök! Valahányszor szolgálatba kezdtek, Jézus Krisztust követitek. Amikor csak egyet is léptek, hogy rendet tegyetek, gondoljatok arra, hogy szolgálatban vagytok és a megtérést művelitek, ami maga a szolgálat. Tegyétek ezt szeretettel, a másik javára – kérte a pápa, majd hálát adott a csendőrökért, hiszen szolgálatuk kettős megtérés: egyfelől az övék, másfelől pedig a másik emberé, aki nem érzi rögtön büntetve magát, hanem azt, hogy Jézus alázatával a helyére teszik.

Kerüljetek minden szidalmazást, mert azzal elvesztitek a tekintélyeteket. A ti tekintélyetek a szolgálatból fakad, a határok megvonásával, de mindig szeretettel. A vatikáni csendőrségben szolgálni nagy hivatás, amelyet egy apa öntudatával kell végezni, aki fiai megsegítésére siet – hangsúlyozta Ferenc pápa, végül pedig védőszentjük, Szent Mihály arkangyal és Szűz Mária hathatós közbenjárását kérte a vatikáni csendőrség tagjai és családjaik számára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria