115. születésnapját ünnepli a világ legidősebb szerzetesnővére

Kitekintő – 2019. február 9., szombat | 18:40

Élete 115. évét, rendbe lépése 75. jubileumát ünnepli a francia André Randon vincés nővér február 11-én.

André Randon nővér 40 évesen lépett be a Páli Szent Vincéről nevezett Irgalmas Nővérek Rendjébe. 1944-et írtunk ekkor, folyt a második világháború. Idén február 11-én kettős jubileumot ünnepel a világ legidősebb szerzetesnővére: 115. születésnapja mellett rendbe lépése 75. évfordulóját.

André nővér a Földközi-tenger melletti Toulon egy idősotthonában él. 1904. febuár 11-én született Lucille Randon néven a dél-franciaországi Alès városában. 2017 októbere óta ő a legidősebb francia nő.

Élete 115 évében tíz pápát ért meg, túlélte országa német megszállását és három francia köztársaságot. 12 évesen már dolgozott, később házitanító lett. Még a Peugeot autógyáros családnál is szolgált. 1923-ban, 19 évesen Párizsban keresztelkedett meg a Katolikus Egyházban, és lett elsőáldozó; 1944-ben kérte felvételét a vincés nővérek közösségébe.

André nővér neve nem elírás. A nővér 113. születésnapján elmondta, tudatosan nem a név női változatát, az Andrée-t választotta rendi névként. Az első világháborúban súlyosan megsebesült bátyja emlékét őrzi az André név.

2009 óta André nővér egy öregotthon lakója. Számtalan háborút és katasztrófát átélt, teljesen elveszítette látását, tolószékbe kényszerült, de ahogy az ilyen szép kort megélt emberek, ő sem saját panaszaival van elfoglalva. Legfőképpen az bántja, hogy az emberek nem tudnak egyetértésben élni. „Szeressétek egymást” – üzeni minden embertársának. 

André Randon ott van a világ tíz legidősebb emberének toplistáján, bár pontosan nem tudható, hányadik helyen áll. A rendelkezésre álló adatok szerint a tíz legidősebb ember mindegyike nő.

Forrás: KNA; Katholisch.de

Magyar Kurír
(té)

Kapcsolódó fotógaléria