14. alkalommal rendezték meg a HEGY Keresztény Gólyatábort Szolnokon

Hazai – 2022. szeptember 27., kedd | 9:00

Idén augusztus 8. és 13. között rendezték meg a HEGY (Hittel az egyetemen) Keresztény Gólyatábort, közel 220 gólya részvételével, Szolnokon. Személyes hangvételű beszámoló következik – szerkesztve – az egyhetes táborról.

Végre eljött augusztus 7-e. Szervezőként egy nappal előbb mentünk a tábor helyszínére, hiszen elő kellett készíteni a terepet az érkező gólyáknak. Szerencsére minden rendben ment, készen álltunk a fogadásukra.

Hétfőn reggel a hozzánk érkező gólyáktól volt hangos Szolnok, de nem bántuk. Végre elkezdődött! Az első napra regisztráció, ismerkedés, kiscsoport és városi vetélkedő volt a program. Mindenki hatalmas mosollyal érkezett reggel, és ugyanilyen boldogan feküdt le este.

Másnap délelőtt Bélavári Virág és Pethes Ambrus látogatott el hozzánk, akik az általuk indított vállalkozásról, a Munchról tartottak előadást. Érdekes volt hallgatni, hogyan tegyünk az ételpazarlás ellen. Délután az egyetemek megismerésén volt a hangsúly, mindenki az általa választott szakról, karról beszélgethetett felsőbb évesekkel. Egy tánc, majd vacsora után az este fénypontja, a borkostoló következett. Hihetetlen hangulat, remek kiscsoportos előadások, felejthetetlen este kerekedett a programból.

Szerda az elcsendesedés és a nyugalom napja volt. Babos Áron érkezett hozzánk, aki az útkeresésről szóló személyes előadásának keretén belül egy vezetett csendet is tartott. A nap további részében egyéni programok közül választhattak a résztvevők: volt karkötő készítés, rózsafüzér, gyertyakészítés, életút-végigtekintés, pályaválasztásról szóló tanúságtételek olvasása. Mise következett, majd a gólyák megismerhették azokat a közösségeket, akik egyetemi éveik alatt segíthetik mindennapjaikat. A nap imaesttel zárult.

A szerdával ellentétben csütörtökön a mozgás és a sport kapta a főszerepet. A mindennapi reggeli torna és tánctanulás sem maradt el, majd rögtön a sportnap vette kezdetét. Számos mozgás közül válogathattunk, aztán jött egy csoportos akadályverseny, ami egy vízicsatába torkollot. (...) Ebéd után az esti előadásokra lehetett készülni intercsoport keretében; tánc, majd tábortűz következett. 

Elérkezett a péntek, a hét fénypontjával, a bállal. Addig azonban még sok program várt a gólyákra. Egy utolsó tánctanulás Gyuszival, a Hegedüs házaspár párkapcsolatról szóló személyes előadása és zongorakoncertje kellően felkeltette a fiatalokat. Délután – amíg a szervezők gőzerővel készítették elő a bál színterét – workshopok kerültek megrendezésre, melyet Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár nyitott meg egy interaktív előadással. Rapid vacsora, majd készülődés a bálra. Egy tábor vége felé közeledve már mindenki kissé megviselt az alváshiány miatt, de hihetetlen jó volt látni, ahogy a tipikus tábori hangulatból egy előkelő bállá formálódunk. Egyszer csak arra eszméltünk fel, hogy reggel 5 óra. Akkor már minek is aludni...

A szombat a fáradtság miatt mindig lassabban telik, de nem is bánjuk, hiszen nem szeretnénk, hogy vége legyen. Maradni kéne, de eljön a táborzárás ideje. A fotók után egy utolsó kiscsoport, tombola, gólyacsomagok átadása és a könnyes búcsú következett. Fáradt, de annál vidámabb arcok hagyták el a tábor helyszínét, elkezdődhetett a pakolás. Jó érzés volt, amikor három óra múlva érkezett a videó, hogy a Keleti pályaudvar előtt táncolják a gólyatáncot a fiatalok. Ilyenkor érzi úgy az ember: Minden perc megéri!

Rengeteg belefektetett munka eredményeként elmondhatjuk, hogy igazán jól sikerült az együtt töltött egy hét! 

Forrás és fotó: HEGY – Keresztény Gólyatábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria