150 éves a Segítő Szűz Mária Egyesület

Megszentelt élet – 2019. április 25., csütörtök | 10:01

Don Bosco 1869. április 18-án alapította meg a Segítő Szűz Mária Egyesületet, amely közel százezres tagságával ma a Szalézi Család egyik legnépesebb közössége.

A Segítő Szűz Mária Egyesület (Associazione di Maria Ausiliatrice, ADMA) alapításának 150. évfordulójáról megemlékeztek a torinói Segítő Szűz Mária-bazilikában, továbbá a mintegy nyolcszáz helyi csoportban szerte a világon. Az idei évforduló egybeesett 2019 nagycsütörtökével – hangsúlyozva, hogy az Eucharisztia és a Segítő Szűz Mária tisztelete az egyesület szellemiségének és életének alapja.

* * *

Don Bosco a Szentlélek ihletésére, az idők sürgető jeleire válaszolva, különböző apostoli erőket hívott életre, amelyek különböző módon, de ugyanazzal a céllal tevékenykedtek a fiatalok, a társadalom peremére szorultak, a legszegényebbek javára.

Nagyon fontos volt Don Bosco számára a Segítő Szűz Mária tisztelete, a hála az égi Édesanya iránt, aki oly sok kegyelemben részesítette őt. A Boldogságos Szűz iránti tisztelet előmozdítására 1869. április 18-án Valdoccóban megalapította a Segítő Szűz Mária tisztelőinek társulatát, hogy „támogassák az Oltáriszentség tiszteletét és odaadással forduljanak Mária, a Keresztények Segítsége felé”. A társulatot Riccardi érsek hagyta jóvá; IX. Piusz pápa főtestvérületi rangra emelte.

A társulat 1988-ban, Don Bosco halálának centenáriumi évében megújult – mint Segítő Szűz Mária Egyesület (Associazione di Maria Ausiliatrice, ADMA); egy évvel később hivatalosan elismerték mint a Szalézi Család egyik csoportját. „Don Bosco életre hívta a Segítő Szűz Mária Egyesületet, amelynek kötelezettségvállalásai könnyen teljesíthetők az egyszerű emberek számára is, bevonva ezzel őket a Szalézi Társaság lelkiségébe és küldetésébe” – mondták ki a rend 1996-os egyetemes káptalanján.

Az egyesület tagjai számára Máriára támaszkodni a következőt jelenti: „evangéliumi hozzáállással megélni a hétköznapi lelkiséget, különös hálával fordulva Isten felé azon csodákért, amelyeket folyamatosan végbevisz, hűségesen a nehézségek során és a kereszten is, Mária példája nyomán”. Don Bosco nemcsak az életszentséget és az imádságot kívánta meg a társulat tagjaitól, hanem a konkrét elkötelezettséget is az apostolkodás terén. Az ő szemében az igazi tisztelet az „utánzás”, így a Segítő Szűz Mária tisztelete Mária életének utánzását, Fiának odaadó szeretetét jelenti, ahogy gondját viseli minden gyermekének, akiket Jézus neki a kereszten átadott; azoknak is, akikkel együtt volt az utolsó vacsora termében.

A Segítő Szűz Mária Egyesülethez tartozók állandóan Máriára tekintenek. Feladatuk, hogy részt vegyenek a plébániák életében, terjesszék a szalézi karizma máriás dimenzióját, segítsék a fiatal párokat és családokat, bevonják a fiatalokat e spirituális útba és nevelésbe, bemutatva nekik Mária és az Egyház anyai arcát, imádságukkal előmozdítsák – különösen a szalézi – papi, szerzetesi és világi hivatásokat.

Forrás: Szaléziak.hu

Fotó: Associazione di Maria Ausiliatrice/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria