2001. szeptember 11. – emlékezés az áldozatokra

Hazai – 2008. szeptember 11., csütörtök | 17:15

Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke is részt vett – számos közéleti személyiséggel és a történelmi egyházak képviselőivel együtt – azon a megemlékezésen, amelyen a 2001. szeptember 11-i terrortámadás áldozatainak tiszteletére fát ültettek a Szabadság téren, az amerikai nagykövetség előtt.

A szeptember 11-én kora délután tartott eseményen beszédet mondott April H. Foley nagykövet asszony.

A többezer áldozatot követelő 2001. szeptember 11-i terrortámadás (gyakori rövidítése: 9/11, ami a szeptember 11-i dátum amerikai írásmódja, egyben az Egyesült Államok egész területén használt segélyhívó telefonszám is) a 21.század eddigi legmeghatározóbb eseménye.

2001. szeptember 11-én reggel egy összehangolt akció keretében több terrorista összesen négy utasszállító repülőgépet kerített hatalmába az Amerikai Egyesült Államokban. Az American Airlines 11-es járata New York-i idő szerint 8:46-kor a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) északi tornyába csapódott, a United Airlines 175-ös járata 9:03-kor csapódott a WTC déli tornyába, ezt a televíziótársaságok már élőben közvetítették, az American Airlines 77-es járata Wahingtonban az USA hadügyminisztériuma, a Pentagon épületébe csapódott; a United Airlines 93-as járata Pennsylvania államban egy Shanksville melletti mezőn lezuhant.

A repülőgépek utasai közül senki sem élte túl a gépeltérítéseket. A terrortámadás során elpusztult New York egyik jelképe, a World Trade Center. Ikertornyai a becsapódó repülőgépektől kigyulladtak, majd alig egy óra múlva egymás után összeomlottak.

Az összesítések alapján legalább 2986 ember lelte halálát a támadásban, köztük a négy repülő összesen 265 utasa, 343 tűzoltó, 23 rendőr és 37 kikötői vámtiszt, akik a mentésben segédkeztek és legalább 2318 ember a toronyházakban, illetve azok, akik a környezetben, valamint az alattuk található metróállomásokon tartózkodtak.

Magyar Kurír