2020 júniusára elkészül a Magyar Szent Család tematikus zarándokút

Hazai – 2019. június 24., hétfő | 13:09

„A Magyar Szent Család nyomában tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében” című program megvalósításának folyamatáról számoltak be sajtótájékoztató keretében június 20-án, csütörtökön a székesfehérvári püspöki palotában.

„2011. szeptember 4-én a passaui Niedernburg-kolostorból személyesen hozta el Székesfehérvárra Boldog Gizella ereklyéjét Passau püspöke, őexcellenciája Wilhelm Schraml. Történelmi pillanat volt, amikor abban a városban, ahol biztosan sok időt töltött együtt a Magyar Szent Család, ereklyéikben újra találkozhattak. Boldog Gizella közel ezer év után tért vissza férje és fia temetkezési helyére, Székesfehérvárra. Azóta minden évben a magyar szentek és boldogok ünnepéhez legközelebbi szombaton ereklyéik jelenlétében ünnepeljük a Magyar Szent Családot” – hangsúlyozta Spányi Antal megyéspüspök.

A főpásztor kiemelte, hogy a bodajki kegyhely eredetlegendája szerint Szent István és Szent Imre herceg bizonnyal Boldog Gizellával együtt kereste fel az ottani szentkutat. Látogatásukról 2016 óta egy szoborcsoport emlékezik meg a kegytemplom mellett. „Szűz Mária és a szintén gyermeket váró Erzsébet találkozása, vagyis Sarlós Boldogasszony ünnepére 2011-től hívom a vértessomlói búcsúba a gyermekáldásra váró házaspárokat, hogy közösen imádkozzunk az új családokért” – tette hozzá.

Spányi Antal elmondta: hosszú évek óta dolgoznak azért, hogy Székesfehérvár és Bodajk a Magyar Szent Család tisztelőinek zarándokhelyévé váljon. A zarándokok méltó fogadásához és az értékek bemutatásához szükséges modern infrastruktúra kialakítása azonban meghaladta anyagi lehetőségeiket, a források előteremtését csak pályázatoktól remélhették.

Hatalmas lehetőség, hogy a Székesfehérvári Egyházmegye 2017-ben másfél milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében a Magyar Szent Család tematikus út kialakítására.

A projekt megvalósulása három települést és hét helyszínt érint. Fő helyszín a Székesfehérvári Egyházmegye Látogatóközpont és Kiállítótér új épülete, a projektben szintén érintett püspöki palota szomszédságában.

A püspöki palotában, hazánk legismertebb copf stílusú épületében látogató-útvonal és bemutatótér kialakítását tervezik. További, a projekt keretében megújuló állomások Székesfehérváron az egykori ferences rendház, ahol komplex turisztikai fejlesztésre, valamint a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, ahol akadálymentesítésre kerül sor.

Bodajkon a Segítő Szűz Mária-kegytemplomot interaktív eszközökkel szerelik fel, valamint kialakítják a Szent Imre Zarándokházat. Vértessomlón a Sarlós Boldogasszony-templom mellett a gyermekek örömére Magyar Szent Család-mesetér épül.

A fenti helyszínek nagy többségén a tervezett fejlesztések megvalósítása már folyamatban van. „Az eddigi eredmények alapján bizton állíthatom, hogy jövő év derekára beérik munkánk gyümölcse, és létrejön a Magyar Szent Család tematikus zarándokút” – jelentette ki a püspök.

Szent István és fia, Szent Imre székesfehérvári sírja körül számos csoda történt. Történeti adatok bizonyítják, hogy temetkezési helyük, a királyi bazilika évszázadokon át magyar és nemzetközi zarándoklatok célja volt. A zarándoklatok felélesztésére a 17. század vége, vagyis a város felszabadulása óta folyamatosan tesznek erőfeszítéseket az elkötelezett polgárokkal együtt Székesfehérvár egyházi és világi vezetői. A most bemutatott projekt ennek a történelmi folyamatnak kitüntetett állomása.

„Célunk, hogy a projekt hatására Székesfehérváron, Bodajkon és Vértessomlón a középkori eredetű zarándoklatok a családok búcsújárásaként éledjenek újjá” – tette hozzá Spányi Antal, aki köszönetet mondott a támogatásért a magyar kormánynak, az Európai Uniónak, valamint megköszönte minden munkatársa eddigi és jövőbeli munkáját.

Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott a Székesfehérvári Egyházmegyének és Spányi Antal megyéspüspöknek, hogy kezdeményezte ezt a pályázatot.

„Ez a nagyszabású vállalkozás értékeket közvetít, amelyek nemcsak a történelmünk értékeiről, a bölcsőről, a múltról szólnak, hanem a jelenről, a ma kihívásaira adott válaszokról is. Mindez jól jelezi, hogy ennek a közösségnek milyenek a gyökerei, s hogy honnan hova szeretne eljutni. Szól több település összefogásáról, melyek polgárai szeretettel várják majd a következő években, évtizedekben az ideérkező zarándokokat” – emelte ki Székesfehérvár polgármestere.

Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója, a projekt vezetője ismertetőjében elmondta, hogy fő helyszín az épülő Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont és Kiállítótér, a püspöki palota szomszédságában.

Az eseményt a projekt egyes helyszíneinek (püspöki palota, Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum – volt ferences rendház – és az épülő Látogatóközpont) bejárása követte, ami a püspöki palota kápolnájában, a leendő látogató-útvonal egyik állomásán ért véget, ahol a Magyar Szent Család ereklyéi láthatók.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye/Székesfehérvár.hu

Fotó: Gersztheimer Zsolt

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria