25 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pécsi csoportja

Hazai – 2016. április 14., csütörtök | 9:55

Alapításának 25. évfordulóját ünnepli a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pécsi csoportja. A jubileumról emléktábla-avatással, szentmisével és ünnepséggel emlékeztek meg Pécsett április 8-án.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Csilla von Boeselager bárónő kezdeményezésére 1991. március 8-án alapították a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pécsi csoportját. A 25 éves jubileum alkalmából Pécsett emléktáblákat avattak az elhunyt máltai vezetők: Nagy Ibolya, a csoport alapítója és első vezetője, valamint Szentgyörgyváry Károly régióvezető tiszteletére. Ezt követően a belvárosi templomban hálaadó szentmisét mutattak be, amelynek főcelebránsa Kozma Imre apostoli protonotárius, a szeretetszolgálat elnöke volt.

A szentmisét követő ünnepségen a város nevében Girán János alpolgármester köszöntötte a máltai csoport tagjait. Köszöntő szavait visszaemlékezések követték, majd fellépett a Vivat Bacchus énekegyüttes és a Pannon Filharmonikusok muzsikusaiból álló kürtkvartett a Magtár Látogatóközpontban.

A máltaiak pécsi csoportja megalakulása után azonnal bekapcsolódott a délvidéki háború elől menekülők ellátásába. A kezdetektől önkéntes orvosok által működtetett járóbeteg-szakellátást, jogsegélyszolgálatot, szociális konyhát és adományelosztó raktárat tartanak fenn a városban. Az önkéntesek által nyújtott szolgáltatások mellett szociális intézményeikben és modellprogramok révén látják el a fogyatékkal élő fiatalokat, hajléktalanokat és mélyszegénységben, szegregátumokban élőket.

2015-ben Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pécsi csoportja részére fáradhatatlan önkéntes szociális szolgálatának elismeréseként az Esztergár Lajos-díj – Pécs Város Szociális Díj elnevezésű kitüntetést adományozta.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye/Máltai.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria