A 25 éves Magyar Máltai Szeretetszolgálatot ünnepelték Székesfehérváron

Hazai – 2014. január 30., csütörtök | 12:20

Nem sokkal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1989-es megalakulása után dr. Párkányi Ferenc főorvos javaslatára Székesfehérváron is elkezdődött a szeretetszolgálat megszervezése.

A székesfehérvári csoport Kozma Imre atya megbízó levele alapján végül 1992. március 20-án kezdte meg működését dr. Nagy László főorvos vezetésével, mintegy 20 alapító taggal. Lelki vezetésükre Ullrich Ágoston atya kapott megbízást.

Jelenleg Tabacsik Mihály a csoport vezetője, helyettese Tvaruskó Lászlóné, a lelki vezető pedig Takács Nándor nyugalmazott püspök. A székesfehérvári csoportnak 54 tagja van.

Munkájukat továbbra is az eredeti jelmondat alapján végzik: „A hit védelme, a rászorulók segítése”. Karitatív tevékenységükkel évente több mint 19 ezer székesfehérvári rászorulót érnek el: heti háromszori reggeliosztással, rendszeres havi élelmiszercsomaggal, a lakosságtól kapott ruhaneművel, bútorral, jogsegélyszolgálattal. A székesfehérvári csoportban nincsenek fizetett munkatársak, a tagok a lelki támogatást a püspök atyától kapják munkájukhoz, többek között a rendszeres elsőpénteki közös miséken, a kéthetenkénti bibliaórákon és az évi két alkalommal tartott lelkigyakorlaton.

Az országos szervezet jubileumát területi közgyűléssel és közös szentmisével ünnepelték Székesfehérváron, melyen három csoport ünnepelt együtt: a dunaújvárosi csoport Mudra József, valamint a fehérvárcsurgói Kissné Lázár Erzsébet vezetésével, továbbá házigazdaként a legrégibb és egyben legnagyobb taglétszámú székesfehérvári csoport.

Az ünnepi alkalommal Bondor Lajos, a Közép-Dunántúli Régió vezetője és Pataki Gergely régiótitkár oklevéllel köszönték meg a csoportok áldozatos munkáját.

Székesfehérvári Egyházmegye/Magyar Kurír