360 millióra nőtt az üldözött keresztények száma a világban az Open Doors jelentése szerint

Kitekintő – 2022. január 22., szombat | 17:00

Az Open Doors (Nyitott Ajtók) protestáns nemzetközi emberi jogi szervezet évente kiadja felmérését a keresztényüldözésről a világban (World Watch List). A január 19-én megjelent lista szerint 360 millió keresztényt ért bántalmazás hite miatt világszerte az elmúlt évben.

Az Open Doors harminc éve vizsgálja a keresztények helyzetét a világ egyes országaiban. 2021-ben 360 millió keresztény szenvedett el üldöztetést és diszkriminációt hite miatt, mintegy 100 országban abszolút növekedést jeleztek. A jelentés szerint 23 százalékkal nőtt a meggyilkolt keresztények száma, ez 5800 hívő embert jelent 50 országban.

A keresztényüldözés szempontjából legveszélyesebb országok élén az utóbbi húsz évben Észak-Korea állt, amelyet 2021-ben Afganisztán váltott fel a tálibok hatalomra kerülését követően. A legtöbb keresztény áldozatot követelő földrész Afrika, azon belül is Nigériában érte a legtöbb támadás a keresztényeket, az áldozatok száma itt 4650 volt.

A Vatikáni Rádiónak nyilatkozva Christian Nani, az Open Doors Italia igazgatója elmondta, hogy 2021 volt az utóbbi három évtized legnehezebb éve a keresztények számára, ami abban nyilvánul meg, hogy minden hetedik keresztény embert üldöztetés ér a világban, ez Afrikában minden ötödik, Ázsiában pedig ötből két keresztényre érvényes.

A jelentés egyértelműen tanúsítja az egyre növekvő diszkriminációt a keresztényekkel szemben a világban. Ez a kormányok részéről a politikai és vallási okok miatti védelem hiányából fakad, nem tudnak megfelelő pártfogást nyújtani a keresztény közösségeknek, és ez a keresztényüldözők egyfajta büntetlenségét generálja, valamint további üldöztetéshez vezet – magyarázta az Open Doors Itália igazgatója. – Ehhez társul egyes nemzetközi politikai szereplők közömbössége, akik nem fordítanak kellő figyelmet a diplomáciai kapcsolatok ápolása során az alapvető jogok megsértésére – így például a keresztények vallásszabadságának védelmére.

Az Open Doors jelentéséből kiderül, hogy az első tíz legveszélyesebb ország között hét az afrikai földrészen található, ahol a dzsihadista mozgalmak egyre erősödnek. Ez a megerősödés a tálibok afganisztáni hatalomra kerüléséből is fakad. Az afrikai helyzet nagyon aggasztó – magyarázta a Vatikáni Rádiónak az Open Doors olaszországi igazgatója –, hiszen a keresztény közösségek folytonos veszélynek vannak kitéve.

Kiemelt figyelmet kap India is, ahol az utóbbi hónapokban a hindu nacionalista ideológia térnyerése figyelhető meg, amely szintén veszélyt jelent a kisebbségek, s köztük a keresztények jogainak tiszteletben tartására.

A World Watch List rávilágít egy kétségbeejtő tényre is, amelyet a jelentés „menekülő egyházként” nevez meg a menekülésre kényszerülő keresztényekre utalva. Ezrek hagyják el otthonaikat, szülőhazájukat a keresztényüldözés miatt, így például Nigériában vagy a Száhel-övezetben, vagy a kormányok nyomása és bizonytalansága miatt, gondoljunk csak Mianmar esetére, ahol a katonaság templomokat támadott meg és keresztény vezetőket tartóztatott le, menekülésre kényszerítve a keresztény közösségek tagjait.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria