77 éve házasok – Szocska Ábel köszöntötte az ország legidősebb házaspárját

Hazai – 2020. február 15., szombat | 20:52

Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök Máriapócson, a II. János Pál Idősek Otthonában köszöntötte az ország legidősebb házaspárját a házasság hetében. Orosz Rita, a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely munkatársa írt a találkozásról.

Ábel püspök gyakran betér a görögkatolikus intézménybe, ahol idős papok, papnék is laknak, akik felé tiszteletét és háláját fejezi ki egy-egy látogatással.

Ezúttal azonban más indíttatásból nyitott be a főpásztor a Vanczák házaspár szobájába: a házasság hete alkalmából köszöntötte a 96 éves Laci bácsit és 94 éves Mariska nénit.

A mai napig szeretetben élő, derűs házasok 1943-ban kötötték össze az életüket.

Nagyon szép lány volt!

– biccentett Laci bácsi a felesége felé, s közben érződik a szeretet és megbecsülés, amit évtizedekkel ezelőtt ígért asszonyának…

Tudomásunk szerint az országban nincs még egy olyan pár, aki 77 közös évet tudhatna maga mögött. És milyet! Belefért háború, kommunizmus, forradalom. Mégis természetes volt, hogy több gyermeket vállalnak, hogy a kilenc „pulya” – ahogy Mariska néni mondta – kedvéért nem válogatnak a munkában.

„A templomot, a reggeli és esti imát akkor is megtartottuk, amikor katona voltam, meg téeszelnök – mesélte Laci bácsi. – Nem váltottak le ezért, mert tudták, hogy én máséhoz nem nyúlok, sőt, olyan is volt, hogy szétosztottam, ami nekem járt volna, mert voltak nálunk szegényebbek… Csak úgy lehetett élni, hogy mindig tudtuk, van mögöttünk Valaki.”

Már a gyermekeik is nyugdíjasok. Ritkán látnak unokát, dédunokát, de Laci bácsi állítja: „Jó itt lenni, hazudnék, ha azt mondanám, hogy rossz, én meg hazudni nem szoktam.” Amit Mariska néni is megerősít. „Sose csináltam semmi olyat, ami miatt hazudnom kellett volna” – folytatta a férfi. És ezt olyan tiszta, nyílt tekintettel közli, hogy kétsége sem maradhat az embernek…

Mi lehet a titkuk? Talán az az Istentől kapott természetesség, hogy egyértelmű számukra, mi a jó és mi a rossz. Mindig tudták, mi az érték, egymásra és Istenre hagyatkozva élték le az életüket, és tudták, a kimondott szó azt jelenti, amit. Igenjük igen maradt ennyi évtizeden keresztül.

Szöveg és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria