A 37. Rimini Meeting harmadik napja

Kitekintő – 2016. augusztus 22., hétfő | 19:35

Augusztus 19. és 25. között tartják idén a „Népek közötti barátságért” mottóval meghirdetett nemzetközi találkozót, a Rimini Meetinget. Az esemény harmadik napjáról Varga János, a bécsi Collegium Pazmanianum rektora számolt be szerkesztőségünknek.

Augusztus 21-én, vasárnap szentmisével kezdődött a program, amelyet Francesco Lambiasi, Rimini püspöke mutatott be.

A szentmise elején, a hirdetésben elhangzott: a szentáldozás ostyáit a milánói börtön fogvatartottjainak ostyasütő műhelye készítette.

A főpásztor Jézus felszólításából indult ki szentbeszédében: „Törekedjetek bemenni a szűk kapun!”

A kérdés nem az, hányan üdvözülnek, mert nem a mennyiség számít, hanem az élet. „Törekedjetek!” – ezt kéri Jézus, mert a megtérés erőfeszítést igényel – mondta Francesco Lambiasi.

Nem az számít, hogy vele ettünk és ittunk, a mi utcánkban tanított, hanem a hit, és hogy osztozunk Jézus sorsában. Isten terve az irgalmasság mesterműve, amelynek dinamikája a túláradás. Mert sokan jönnek majd minden égtájról, „és helyet foglalnak Isten országában”. Az üdvösség nem automatizmus, hanem ajándék, nem jog, hanem felelősség – hangsúlyozta a püspök.

Megtérni annyit jelent, hogy olyanok leszünk, mint a gyermekek. Azt mondani, „te érték vagy számomra”, azt jelenti: előbb te, a te javad, aztán az enyém, előbb a te örömöd, fájdalmad, aztán az enyém. A jubileumi kapun való átlépés nem csak egy rítus. Tudjuk, a kapu maga Jézus. Csak akkor léphetünk be rajta, ha kicsivé tesszük magunkat, Jézus kis tanítványaivá; ha komolyan vesszük evangéliumát, és követni kezdjük egyetlen Mesterünket; ha felhagyunk azzal, hogy megjátsszuk a kereszténységet; csak akkor léphetünk be, ha meghozzuk a döntést, hogy életünket adjuk testvéreinkért, ahogyan Ő tette – zárta szentbeszédét Rimini püspöke.

Federico Trinchero kármelita misszionárius hét éve él Banguiban, a Közép-afrikai Köztársaságban, amely a világ egyik legszegényebb országa. Előadásában felidézte, a zavargások és a terror miatt három éve menekültek érkeztek hozzájuk, akik csak ott tudhatták magukat biztonságban. Eleinte hatszázan voltak, majd néhány nap múlva kétezren lettek, s végül a kolostor kertjében kialakított menekülttábor létszáma tízezer fő körül állandósult. Ez sajátos feladatokat jelentett, de vállalták, és bőségesen megtapasztalták a Gondviselés segítségét. A napi élelmiszer-ellátás és higiéné, az ott élők egészségügyi ellátása mind olyan kihívás volt, amelyre nem is számítottak, de – olykor csodával határos módon – megoldódtak a nehézségek. Ma háromezer főnek adnak menedéket.

Federico atya elmondta, Ferenc pápa 2015. novemberi látogatása gyökeresen megváltoztatta életüket, valamint az is, hogy a pápa Banguiban nyitotta meg az irgalmasság szentévét. Úgy élték meg mindezt, hogy ebben is megmutatkozik: „Az utolsókból lesznek az elsők.”

A Szentatya szavai szerint „a világ lelki fővárosa” lett Bangui. A pápalátogatás után érezhetően megváltozott a társadalmi légkör az egymással szemben álló felek között – tette hozzá a kármelita atya.

Luca Doninelli népszerű, több díjjal is kitüntetett olasz író. Már számos alkalommal szerepelt a meetingen könyvbemutatók, riportok keretében. Augusztus 21-én a találkozó témájáról, mottójáról tartott nagyelőadást „Te érték vagy számomra” címmel: az író a mai idők emberének látleletét személyes tapasztalatával egyesítette, s így beszélt a „te” és az „én” viszonyáról.

Az egész civilizáció attól a nagyrabecsüléstől függ, amelyet pillanatról pillanatra megadunk a másiknak. Ez a keresztény kultúra értelme – emelte ki Luca Doninelli. – Közöttem és közötted van egy csend, áthatolhatatlan és kemény, kemény elfogadni, kemény tanulni, de ebben a csendben van a te értéked gyökere. Én nem vagyok válasz a te kérdéseidre – te nem vagy válasz az én kérdéseimre, ezért én nem gyakorolhatok hatalmat feletted, s te sem felettem. Ez a legfőbb dolog, amit megtanulhatunk.

Fiatalon azt gondoltam, semmire, senkire nincs szükségem – idézte fel az író. – Aztán egy napon ráébredtem, kitől kaptam mindent, ki volt irgalmas az én „semmi voltom”-hoz: Jézus a neve. Ő mondta nekem, hogy „Te érték vagy számomra”. Ez volt számomra az élet kezdete, a meg nem érdemelt szépség.

Mindannyian ajándék vagyunk, ezért „Te érték vagy számomra”, remélem, egy napon te is ki tudod mondani, vagy ha nem te, a fiaid, vagy a fiaid fiai – fejezte be elmélkedését Luca Doninelli.

A Boldog vagyok, hogy veled élhetek: a fogyatékossággal élők forrása című előadásban bemutatták a Jean Vanier-val, a Bárka közösség alapítójával készült videobeszélgetést is.

A találkozón részt vett Agnese Moro, az 1978. május 9-én meggyilkolt Aldo Moro lánya, valamint Maria Grazia Grena, aki a ’70-es években a Vörös Brigádok terrorszervezet tagja volt, jelenleg pedig önkéntesként dolgozik fogvatartottak között. Az És így az életünk megváltozott: az igazság a büntetésen túl című beszélgetés során megmutatkozott: nemcsak az áldozat lánya, hanem a másik oldalon a volt terrorista is a végső igazságot és szolgálatát keresi.

Este Andrew Hyatt FULL OF GRACE – Kegyelemmel teljes című, Mária életének utolsó időszakáról szóló filmje európai bemutatójára került sor, a producer, T. J. Berden jelenlétében.

Fotó: Varga János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria