A bánsági magyar szórványközösségek helyzetéről tanácskoztak Temesváron

Külhoni – 2019. november 13., szerda | 12:49

A bánsági magyar szórványközösségek nyelvi és felekezeti revitalizációja címmel szervezett konferenciát papok, lelkészek, tanárok és a magyar közösségekben tevékenykedő pedagógusok számára november 9-én a temesvári piaristák templomi közössége és a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum.

A konferencia résztvevőit Kocsik Zoltán lelkipásztor, a Gerhardinum igazgatója és Szilvágyi Zsolt pasztorációért felelős püspöki helynök köszöntötte, majd Kiss Ferenc tanfelügyelő adott áttekintést a Temes megyei magyar iskolai hálózatról és a magyar tannyelven oktató iskolák és óvodák növendékei számának változásáról. Kiemelte, az utóbbi tíz évben a létszám évente csak enyhe eltéréseket mutat, vagyis a fogyás – úgy tűnik – megállt. A tanfelügyelő a fakultatív magyar nyelvoktatásra is kitért, hangsúlyozva, számos helyen és osztályban ugyanannyi gyermek vesz részt a fakultatív oktatásban, mint amennyien anyanyelvi szinten tanulnak, ami a fakultatív oktatás szerepét és fontosságát igazolja.

Magyari Sára, a nagyváradi székhelyű Partiumi Keresztény Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszékének docense előadásában elmondta, a szórványközösségek revitalizációja feltételezi a nyelv és a hagyományok újjáélesztését, az adott településen meglévő kulturális értékek beazonosítását, azok megmentését és az értékek átadását a fiatal nemzedékeknek. Ami pedig a közösségek újjáélesztésének lépéseit illeti, kell hozzá elsőként egy jogi és pszichoszociális szempontok szerinti helyzetfelmérés, az életmód dokumentálása (mit, hogyan lehet revitalizálni), majd a stratégiák kidolgozása, és végül a megvalósítás, a gyakorlatba ültetés. A rendezvény keretében a résztvevők egy-egy közösség, település vagy intézmény kapcsán SWOT-elemzést is végeztek, amely alapján meghatározhatók az erősségek, gyengeségek, lehetőségek és veszélyek, illetve a közöttük lévő összefüggések.

A kerekasztal-beszélgetés keretében a jelenlévők megosztották tapasztalataikat, majd Kovács János néptáncoktató, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa a szórványközösségek számára elérhető pályázati lehetőségekről tartott vetített képes előadást. Az esemény támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága volt.

A teljes beszámoló ITT olvasható el.

Forrás és fotó: Temesvári Egyházmegye/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria