A betegek világnapja Marosvásárhelyen

Külhoni – 2019. február 15., péntek | 11:16

A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-templomban február 11-én, a betegek világnapjának délelőttjén a város papjai, délután pedig Varga László kaposvári megyéspüspök mutatott be szentmisét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A város papjai által bemutatott koncelebrált szentmisén kiszolgáltatták a betegek szentségét is. Palkó Ágoston plébános, a Máltai Szeretetszolgálat lelkivezetője szentbeszédében a ma emberének legnagyobb betegségét, a félelmet és az ebből táplálkozó depressziót emelte ki.

A szertartás után a Deus Providebit Tanulmányi Ház nagytermében a Mátyás király és a kolozsvári bíró című színdarabot nézhették meg a résztvevők, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum diákjainak előadásában. A kulturális programot, majd szeretetvendégséget követően a Caritas munkatársai ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérést végeztek a jelen lévő idősek és betegek körében.

Délután Varga László kaposvári megyéspüspök celebrált ünnepi szentmisét a marosvásárhelyi plébániatemplomban. Homíliájában az anyaországi főpásztor a szenvedéshez való viszonyulásról beszélt. Kiemelte, hogy ezt a témát csak végtelen alázattal lehet megközelíteni. Ennek titka nagyon egyszerű: fel kell ismerni azt, hogy az Oltáriszentségben megtört Krisztus és a szenvedésben megtört ember ugyanaz. Addig kell szemlélni az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztust, amíg fel nem ismerjük a szenvedő emberben jelen lévő Krisztust – hangsúlyozta a szónok.

A betegekhez olyan gyengédséggel kell közelíteni, mint az édesanya a csecsemőjéhez. Közel kell menni a szenvedőkhöz, mert csak így tudjuk átadni nekik a szeretet ajándékát – mondta Varga László.

Szükségünk van a szenvedőkre, nem csak nekik van szükségük ránk: ők tudják megmozdítani bennünk a szeretetet, az irgalmat, és ezáltal találkozhatunk bennük a köztünk jelen levő Krisztussal – mondta a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-templomban a betegek világnapja alkalmából bemutatott szentmisén Varga László püspök.

Forrás: Molnár Izabella/Romkat.ro

Fotó: Molnár József

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria