A bolygó, amelyet remélünk – Ferenc pápa üzenete az olasz katolikus társadalmi hétre

Ferenc pápa – 2021. október 22., péntek | 13:19

49. alkalommal tartják meg Olaszországban a katolikus társadalmi hetet, amelynek Taranto városa ad otthont október 21–24. között. A pápa az alkalomra küldött üzenetében ökológiai megtérést, szociális érzékenységet kér a katolikusoktól, hogy a körülöttünk élő, nehéz helyzetbe jutott testvéreinken segíteni tudjunk.

Bátran vállaljuk fel felelősségünket, ne maradjunk közönyösek, legyünk a társadalom kovásza – így buzdít Ferenc pápa az október 4-én, Assisi Szent Ferenc ünnepén kelt üzenetében. Megállapítja, hogy a jelen helyzetben – melyet a Covid-járvány okozta válság tovább nehezít – nagy szükség van arra, hogy együtt gondolkodjunk, egymásra mosolyogjunk, tervezzük a jövőt, imádkozzunk és álmodjunk egy jobb világot.

A pandémia elsöpörte korunk illúzióját, miszerint az ember mindenható.

Akkor állhatunk talpra, ha megtérünk Istenhez, és gondos gazdaként bánunk ajándékaival, mindenekelőtt a teremtett világgal. A pápa tehát ökológiai és közösségi megtérést sürget. A 49. olasz katolikus társadalmi hét legyen alkalom arra, hogy meghallgassák a szegényeket, a legutolsókat, az elcsüggedteket, azoknak a családoknak a hangját, akik belefáradtak abba, hogy szennyezett helyen, a korrupció által tönkretett, lepusztult környezetben éljenek.

A társadalmi hét téma: A bolygó, amelyet remélünk. Környezet, munka, jövő. Minden összefügg. Ferenc pápa három „jelzőtáblát” helyezett el üzenetében, melyekkel kijelöli az olasz katolikusok útját: gyalogátkelőhely, várakozni tilos, kötelező haladási irány.

Figyeljünk oda az áthaladó emberekre: nagyon sok az elkeseredett, csüggedő személy körülöttünk. Fiatalok, akik emigrálni kényszerülnek, nők, akik a pandémia alatt elvesztették állásukat vagy választani kényszerülnek anyaság és munka között. Munkanélkülivé vált emberek, szegények és migránsok, akiket nem fogadtak be és nem integráltak. Magukra hagyott idősek, az uzsora, szerencsejáték és korrupció áldozatává lett családok, nehéz helyzetbe került vállalkozók...

Ők mind-mind keresztre feszített testvéreink, akik a feltámadásra várnak.

A Szentlélek fantáziája segítsen minket, hogy mindent megpróbáljunk jogos reményeik valóra váltásáért.

A második útjelző tábla a várakozni tilos, amit a pápa az egyházmegyék, plébániák mozgalmak, közösségek megújulására vonatkoztat. Ne maradjunk a sekrestye falai között, ne alakítsunk önmagukba zárkózó elitcsoportokat. Bátran emeljük föl szavunkat a környezetszennyezés, a pusztítás, a törvénytelenség ellen. Adjunk új utat a fejlődésnek, hintsük el a jó magvait.

Kötelező haladási irány – ez a harmadik tábla,

a szegények és a föld kiáltva kéri tőlünk az irányváltást. Az ember, a szív gyökeres megtérésére van szükség, mert csak akkor terelhetjük jó mederbe bolygónk jövőjét, ha változtatunk életmódunkon, életszemléletünkön.

Igazságosabb és személyközpontú gazdasági modellt kell előmozdítani, ezt kívánja a körülöttünk zajló korszakváltás.

Ferenc pápa az olasz katolikus társadalmi hétre küldött üzenetét így összegzi: Ilyen bolygót remélünk tehát, ahol a párbeszéd és a béke kultúrája termékennyé teszi a jövőt, ahol a munka méltósággal ruházza fel az embert és vigyáz a természetre, ahol az eltérő kultúrák találkoznak, a közjó iránti elkötelezettségtől hajtva.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria