A büntetés-végrehajtási intézmények dolgozóival találkozott a pápa

Ferenc pápa – 2019. szeptember 15., vasárnap | 14:28

Szeptember 14-én délben a Szent Péter téren találkozott a pápa az olasz büntetés-végrehajtási intézetek vezetőivel és dolgozóival. Köszönetet mondott munkájukért, melyet láthatatlanul végeznek egy biztonságosabb és tiszteleten alapuló társadalom érdekében. A börtönlelkészeket biztatta, vigyék el az evangéliumot a rácsok mögé, s üzent a fogvatartottaknak is.

Mintegy 11 ezer ember gyűlt össze a Szent Péter téren, hogy meghallgassa Ferenc pápa bátorító szavait. A Szentatya úgy fogalmazott, a büntetés-végrehajtásban dolgozók szolgálata gyakran nehéz és kevéssé örömteli, de rendkívül fontos. Hálásak vagyunk érte, hiszen vigyáznak azokra, akik a bűn hálójába estek. Nap mint nap igyekeznek az igazságosság és a remény szálait szőni, őrködni a rájuk bízottak felett. Tisztában vannak a fogvatartottak által elkövetett bűnökkel, ugyanakkor igyekeznek együtt érzőnek mutatkozni irányukban, ezzel hidat teremtve a börtön és a civil társadalom között.

A börtönlelkészeket, női és férfi szerzeteseket, önkénteseket a pápa arra buzdította, hogy továbbra is vigyék el az evangéliumot a rácsok mögé. A mosoly, az odafigyelő szív és az értük mondott ima segít a raboknak terheik hordozásában. „Éreztessétek meg velük a megbocsátás fontosságát, amelyet kérnünk kell Istentől. Nyújtsatok vigaszt a börtön magányában szenvedőknek. Nagylelkűen és örömmel végezzétek küldetéseteket” – biztatott Ferenc pápa.

Tartsatok ki, mert Isten szívében hordoz titeket, értékesek vagytok az ő szemében, még ha elveszettnek és méltatlannak is érzitek magatokat. Ne csüggedjetek, mert Isten csodálatos dolgokat akar véghezvinni általatok. Nézzetek a megfeszített Jézus szemébe, és megérzitek az alázat bátorságát, hogy újra elhiggyétek, szeretnek titeket, és erőt merítsetek a továbblépéshez. Soha ne hagyjátok kialudni a remény lángját! – üzente végül Ferenc pápa a fogvatartottaknak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria