A Collegium Germanicum-Hungaricum rektorát fogadta Veres András püspök

Hazai – 2019. június 26., szerda | 12:09

Stefan Dartmann jezsuita papot, a római Collegium Germanicum et Hungaricum (Német–Magyar Kollégium) rektorát fogadta június 24-én Veres András győri megyéspüspök a győri Püspökvárban. Stefan Dartmann SJ ezekben a napokban látogatást tesz azon egyházmegyék főpásztorainál, amelyek papnövedékei a 16. században alapított intézményben folytatják tanulmányaikat.

Jelenleg a Győri Egyházmegye egy szeminaristája tanul a Német–Magyar Kollégiumban.

A 16. század közepén Németország a reformáció hatására csaknem kettészakadt. Johannes Morrone bíboros felismerte, hogy az egység megőrzésének kulcsa elkötelezett papok kiváló teológiai képzése. Loyolai Szent Ignác és III. Gyula pápa támogatásával sikerült egy német nyelvű szemináriumot alapítania, amelynek megnyitására 1552. október 28-án került sor.

Kezdetben Felső-Németországból érkeztek diákok, a történelem folyamán azonban a kollégium vonzáskörzete megnőtt és megváltozott. Ennek a folyamatnak egy fontos lépése volt, amikor 1580-ban Német–Magyar Kollégium néven egyesült a német és a magyar nyelvű kollégium. Az intézmény vezetését a jezsuita rend látja el.

Az alapító akaratának megfelelően a jelenleg a házban lakó hatvanhat diák elsősorban az egykori Német-Római Birodalom és a magyar Szent Korona országainak területéről érkezett Rómába, hogy itt kapja meg a lelkipásztori szolgálathoz szükséges képzését.

Forrás: Győri Egyházmegye Sajtóirodája, Pontificio Collegio Germanico-Ungarico

Fotó: Ács Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria