A család Isten ajándéka az embereknek – Székely János előadása Szentgotthárdon

Hazai – 2018. január 18., csütörtök | 16:48

A szentgotthárdi Keresztény Megmozdulásokért Egyesület meghívására január 17-én a családról tartott előadást Székely János szombathelyi megyéspüspök a Vas megyei városban.

Életünk igazi feladata, hogy megtanuljunk szeretni és megtanuljuk az életünket ajándékká tenni – fogalmazott előadásában a püspök. – Ahol ezt megtehetjük és megtanulhatjuk: az a család.

Isten egyik nagy ajándéka az ember számára a család, mely a mai, nyugati társadalomban válságban van – folytatta Székely János, majd majd sorra vette a magyarságot érintő demográfiai, társadalmi adatokat, amelyekből kiderül: folyamatosan fogy a magyarság létszáma.

Kevés gyermek születik, sok az abortusz, kevés a házasságban, kapcsolatban élő ember – részletezte a főpásztor, és az okok között említette, hogy a nyugati kultúra elvesztette kapcsolatát az éltető forrással, az Istennel. Ugyanakkor hangsúlyozta: a gyermekvállalás nem pénz kérdése, nagyanyáink sokkal nehezebb körülmények között vállaltak gyermekeket. A gyermekvállalás elsősorban szív kérdése!

Egy keresztény gondolkodót idézve Székely János rámutatott arra is, hogy a globalizmus ellenségei között van a vallás, a család, a nemzet, a föld és a közösségek.

A házasság nagy misztérium – idézte Szent Pált a főpásztor. – Mit is jelent ez? Amikor a férfi és a nő kimondja az igent, abban a Teremtő Isten szeretete visszhangzik. A házastársi igen az Istennek kimondott igen, amibe beleilleszkedik a házastársnak kimondott igen is. És jelenti ez azt is, hogy ha az emberi szerelem elfárad, az isteni szeretet átsegíti ezen a mélyponton a házaspárokat. De igaz az is, hogy a házasság az Isten felé vezeti a házaspárokat, a házasság út a szeretet megtanulása felé. Egy szép házasságban mindig ott van Isten. Ezért is fontos, hogy a családok együtt imádkozzanak.

Fontos lenne azt is megtanulniuk a házaspároknak, hogy mit tudnak egymásért tenni, feltétel nélkül – folytatta az előadó, és szólt arról is, hogy a házasságot, a teljes önátadást nem lehet kipróbálni, ezért is hamis az a kép, miszerint jó, ha a házasság előtt már együtt élnek a fiatalok.

Székely János beszélt még a házastársak közötti testi kapcsolatról, az érzelmi-szellemi kötődésről is, az előadás végén pedig néhány példával érzékeltette, hogy miben és mennyire különböznek a férfiak és nők, mit kell/kellene tenni a jó kommunikációért, a jó kapcsolatokért.

A megyéspüspök előadását meghallgathatják ITT.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria