A dél-koreai püspökök egy éven keresztül naponta imádkoznak a békéért

Kitekintő – 2019. december 4., szerda | 16:17

Ámbár a politikai feszültség nem csökken Észak- és Dél-Korea között, a félsziget déli felének püspökei december 1-jén egy évig tartó nemzeti imamozgalmat hirdettek. A békéért fohászkodva készülnek az 1950-ben kitört koreai háború 70. évfordulójának emléknapjára.

December első napjától kezdve, ami idén vasárnapra esett, Dél-Korea 16 egyházmegyéjében minden reggel 9 órakor misét celebrálnak a békéért. Az akció, melyről a koreai püspöki kar őszi éves ülésén hozott döntést, 2020. november 28-án ér véget. A napi liturgia számára minden egyházmegye kijelölt egy-egy megfelelő helyszínt. „Ez a kezdeményezés egyáltalán nem formalitás, hanem szívből fakadó ima” – nyilatkozta Hyginus Kimhi-Dzsong, a délnyugaton fekvő Kvangdzsu város érseke, a püspöki konferencia elnöke a The Catholic Times of Korea újságnak. 

1950. június 25-én észak-koreai egységek léptek Dél-Korea földjére. Ezzel kezdődött meg az a háború, mely három éven keresztül szembeállította egymással a Kína és a Szovjetunió bátorította északi államot az ENSZ csapatai által támogatott déli szomszéddal. A konfliktus során, amely a hidegháború időszakának egyik legjelentősebb összecsapása volt, több mint 800 ezer észak- és dél-koreai katona halt meg. Az ENSZ 57 ezer katonáját vesztette el, a polgári áldozatok számát kétmillióra, a menekültekét hárommillióra becsülik.

A főpásztorok arra kérték a katolikus plébániákat, hogy vegyenek részt a meghirdetett mozgalomban, s helyi szinten is szervezzenek imádságokat. A koreai püspöki konferencia az évfordulóra, 2020. június 25-ére speciális imát tesz közzé a kiengesztelődésért és a nemzeti egység megvalósulásáért.

A két Korea között változatlanul jelentős a feszültség. 2019. október 23-án Kim Dzsongun észak-koreai vezető a Gyémánt-hegyen található – Dél-Korea által épített – idegenforgalmi létesítmények lerombolását rendelte el. (Az 1998 és 2008 között felhúzott szállodaegyüttes egy ideig az együttműködés jelképe volt – a ford.) Az Amerikai Egyesült Államok a maga részéről mindaddig folytatja a nyomásgyakorlást Észak-Koreára, míg az nem mond le nukleáris és ballisztikai rakétaprogramjáról. Ezzel párhuzamosan Észak-Korea komoly válaszlépésekkel fenyeget abban az esetben, ha az USA és Dél-Korea nem hagy fel „ellenséges fellépésével”.

A dél-koreai híveket nem első alkalommal buzdítják imára: tavaly Szöul érseke, aki egyben Phenjan apostoli adminisztrátora kért imát azért, hogy papokat küldhessen Észak-Koreába, ami egyben a szentségkiszolgáltatás lehetőségét jelenti.

Ülésükön a püspökök azt is elhatározták, hogy különösképp megünneplik Kim Taegon András, az első koreai áldozópap és vértanú születésének (1821. augusztus 21.) 200. évfordulóját.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: La Croix

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria