A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia vezetésével megújul a Párbeszéd Háza

Megszentelt élet – 2022. szeptember 23., péntek | 19:55

A magyarországi jezsuiták lelkiségi és kulturális központja, a budapesti Párbeszéd Háza szeptembertől a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia (FFJA) irányítása alá kerül, mely összefogja és koordinálja a saját kezdeményezésű, illetve a jezsuita rendtagok és a hozzájuk kapcsolódó egyes intellektuális apostoli művek által szervezett programokat.

A korábban Sajgó Szabolcs SJ vezette Párbeszéd Háza a budapesti, sőt a hazai katolikus szellemi és lelkiségi élet egyik legjelentősebb központjává vált. A Ház tartalmi küldetésének betöltését és vezetését mostantól az Akadémia új vezetői testülete irányítja, amely jezsuita és világi munkatársakból áll. A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia Szent Ignác-i elveken alapuló lelkiségi, kulturális és képzési intézmény, amely témáihoz tartozó programokkal járul hozzá a jezsuita rend intellektuális apostolkodási tevékenységéhez. A Párbeszéd Háza közönsége a megszokott eseményeken túl mostantól különféle képzésekkel és új programokkal is találkozhat.

Vízi Elemér tartományfőnök Sajgó Szabolcs atyát – megköszönve neki a Párbeszéd Háza arculatának és elismertségének kiépítésében végzett többéves vezetői szolgálatát – a Ház irányítása helyett más feladatokkal bízta meg. Kinevezte a rendtartomány kulturális és szociális delegátusának, megtartva eddigi feladatát a Jezsuita Menekültszolgálat jezsuita vezetőjeként és az ukrajnai háború következtében kialakult humanitárius válság kezelésének koordinátoraként. Egyben felkérte az Afrikához kapcsolódó jezsuita és részben más szervezésben megvalósuló kezdeményezések összefogására, kísérésére, valamint a most alakuló Jezsuita Önkéntesprogram lelkészi feladatainak ellátására.

Az átalakítást az indokolta, hogy a Párbeszéd Háza az utóbbi időben az ismét egyre szélesebb körű tevékenységet folytató Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia képzései, szellemi műhelyei, illetve az általa befogadott egyéb programok színhelyévé is vált. Az Akadémia a magyar jezsuiták lelkiségi, kulturális és képzési központja, mely ernyőszervezetként fogja össze a rendtartomány megannyi művének intellektuális apostolkodást szolgáló tevékenységét, amelyek így a Párbeszéd Házában, a jezsuiták székhelyén tudnak megmutatkozni a nagyközönség számára.

Az Akadémia célja, hogy a Párbeszéd Háza minden magyar és külföldi jezsuita kapcsolódó tevékenységének és az itt helyet kapó külső programoknak professzionális helyszíne legyen.

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia programjairól, valamint a Párbeszéd Háza történetéről bővebben ITT olvashatnak. 

Forrás és fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria