A Fatimai Szűzanya oltalmába ajánlották Észak-Korea fővárosát

Kitekintő – 2020. július 29., szerda | 20:05

Andrew Jom Szudzsong szöuli bíboros érsek június 25-én szentmisét mutatott be a koreai háború kezdetének 70. évfordulója alkalmából. A szertartás kiemelkedő eseménye volt, hogy a bíboros-érsek, aki egyben az észak-koreai főváros, Phenjan apostoli adminisztrátora, kihirdette: a phenjani egyházmegyét felajánlja a Fatimai Szűzanyának.

Az 1943-as születésű Szudzsong bíboros homíliájában meghatottan idézte fel a múlt eseményeit. Ő azon kevés püspök közé tartozik, akinek személyes emlékei vannak az 1950-ben kitört koreai háborúról. A szöuli bíboros-érsek emlékeztetett az északi és déli fronton elhunyt katonákra, a mintegy kétmillió civil áldozatra, a menekültek tragédiájára és a keresztények üldözésére.

„Azért tekintek vissza hetven évvel ezelőtti történelmünkre, mert egy vagyok azok közül, akik közvetlenül megélték a június 25-i háborút, és azért is, hogy megkérjelek titeket:

egyesítsük erőinket és szívünket, hogy valamilyen módon szolgálhassuk Koreai-félszigetünkön egy olyan társadalom építését, amelyben egész népünk, mind a déli, mind az északi – megszabadulva a múlt béklyóitól az emlékezet megtisztítása révén – valóban emberi életet élhessen valódi békében, amelyet az Úr ad nekünk.”

A koreai püspökök tavaly ősszel megtartott plenáris ülésükön elhatározták, hogy a koreai háború kezdetének 70. évfordulójáról egyházmegyei szintű megemlékezéseket tartanak. A szöuli főegyházmegye ezért emlékezett a háborús eseményre egyszerű, de ünnepélyes szentmisével, a nemzetközi szolidaritás légkörében.

A szöuli bíboros hálát adott Istennek, hogy Korea történelmi napjára megfelelő módon emlékezhettek. Homíliájával és nyilatkozatával, miszerint a Fatimai Szűzanya oltalmába ajánlja a világ tekintetétől távol szenvedő phenjani egyházmegyét, bátorította a híveket a spirituális megújulásra és a Koreai-félsziget új evangelizálására.

A katolikus egyház aktívan támogatja a Koreai-félsziget békefolyamatát. Dél-Koreában mindennap szentmisét mutatnak be a békéért, az elsőre tavaly decemberben került sor, az utolsót idén november 28-án, a liturgikus év utolsó napján tartják.

A Szükséget Szenvedő Egyház által 2019 októberében közzétett adatok szerint Észak-Korea a legveszélyesebb hely a világon egy keresztény számára. A „nyugatinak” ítélt kereszténység megvallását szigorúan büntetik az országban. A katolikus segélyszervezet jelentésében közzétette észak-koreai disszidensek tanúvallomásait. Ezek arról számolnak be, hogy a kommunista rezsim által letartóztatott keresztényeket kínzásoknak vetik alá, sokukat kényszermunkára ítélik a politikai foglyok számára létesített táborokban, ahol számuk 50 és 70 ezer közöttre tehető. Miután bekerültek az észak-koreai rezsim kiterjedt megfigyelőhálózatába, a keresztényekre a következő sors vár: bírósági eljáráson kívüli gyilkosságok, éheztetés, kényszer abortusz, kínzás, üldöztetés, szexuális erőszak.

Andrew Jom Szudzsong bíboros tavaly október 13-án António Augusto dos Santos Marto bíboros, leiria-fatimai püspök meghívására nyolcvan honfitársa kíséretében zarándokolt el Portugáliába a Fatimai Szűzanya utolsó jelenésének ünnepére. A Jelenések kápolnájában bemutatott szentmisén a koreai bíboros homíliájában emlékeztetett a Fatimai Szűzanya szavaira: 

„Mária édesanyánk, amikor megjelent Fatimában, azt mondta, hogy imádkozzunk az ateistákért. Ez azt jelenti, hogy a Szűzanya Fatimában azt kéri tőlünk, hogy imádkozzunk a Koreai-félsziget békéjéért.”

A dél-koreai főváros Mjongdong székesegyházában Andrew Jom Szudzsonggal együtt mutatta be a szentmisét a főegyházmegye négy segédpüspöke, számos pap, közöttük Matthew Hwang prelátus, a phenjani egyházmegye püspöki helytartója, valamint a nemzeti kiengesztelődés bizottságának elnöke és elnökhelyettese, a megemlékezés szervezői. A szentmisén részt vett Mexikó, Salvador, Kelet-Timor és a Fülöp-szigetek dél-koreai nagykövete is.

Az AsiaNews katolikus hírügynökség tájékoztatása szerint a szöuli székesegyházat a világjárvány miatt elrendelt egészségügyi előírások által lehetővé tett maximális mértékben megtöltötték a hívek, világiak, szerzetesek, szerzetesnők. A székesegyházba lépés előtt minden résztvevőnek ellenőrizték a hőmérsékletét, kötelező volt az arcmaszk viselése, az egyméteres biztonsági távolság betartása. Énekek nem hangzottak el, csak orgonaszó kísérte a szertartást. Jelen volt a Neokatekumenális Út közösségének mintegy hetven tagja, közöttük a szöuli Redemptoris Mater-szeminárium különböző országokat képviselő növendékei.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria