A Fatimai Szűzanya tiszteletére mutattak be szentmisét a Limpiászi keresztnél

Kishírek – 2019. október 15., kedd | 11:39

Október 12-én Maksó Péter, a diósgyőri Szűz Mária Szent Neve-templom káplánja mutatott be szentmisét a Fatimai Szűzanya tiszteletére a bükki völgyben található szabadtéri oltárnál.

Lillafüreden, a Palotaszállótól egy rövid erdei séta után, a Mária-sétány végén érkezünk el ahhoz a szabadtéri oltárhoz, amely fölött a Limpiászi feszület magasodik. A kereszt és a tábori oltár az 1920-as években épült. A feszület hű másolata a spanyolországi Limpiás faluban található keresztnek. A Lourdes-hoz hasonló spanyol kegyhelyen gyógyulások, csodák történtek.

Az 1930-as években a bükki keresztnél tavasztól őszig minden vasárnap tartottak szentmiséket. E hagyományt folytatva 2005-től az akkori minorita tartományfőnök és a Nagyboldogasszony-templom akkori plébánosa, Kalna Zsolt mutatott be szentmisét a szabadtéri oltárnál évente kétszer: az Isteni Irgalmasság vasárnapját követően, valamint októberben, Magyarok Nagyasszonya ünnepén. Miután Kalna Zsolt atyát szolgálata Szegedre szólította, egy évig nem volt szentmise az erdei keresztnél.

Idén október 12-én Maksó Péter, a diósgyőri Mária-templom káplánja a Fatimai Szűzanya tiszteletére mutatott be szentmisét a Limpiászi feszületnél arra emlékezve, hogy 102 évvel ezelőtt, 1917. október 13-án jelent meg utoljára a gyermek látnokoknak Mária. Homíliájában a diósgyőri káplán a Szűzanya tiszteletéről, a rózsafüzér rendszeres és elmélyült imádkozásának fontosságáról szólt.

Szöveg és fotó: Fojtán László/Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria