A felújított templom megáldásával ünnepeltek a 800 éves Maglócán

Hazai – 2019. szeptember 19., csütörtök | 18:10

Szeptember 15-én Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke megáldotta a külsejében megújult maglócai Szent Bertalan-templomot.

A Győr-Moson-Sopron megyei faluba érkező főpásztort Drobina Gyula polgármester fogadta, majd Kinczer Kálmán, a plébániai tanácsadó testület világi alelnöke és Farkas Miklósné sekrestyés köszöntötte.

A szentmise a templom külső megáldását követően kezdődött, Veres András megyéspüspökkel koncelebrált Wolf Pál Péter helyi plébános, Henczel Szabolcs szanyi plébános, valamint Szár Gyula Gergely premontrei atya. A zenei szolgálatot a csornai Rákóczi katolikus iskola és a bősárkányi Eötvös-iskola diákjaiból álló rögtönzött kórus teljesítette Takácsné Papp Judit Jolán kántorral.

A hívek teljesen megtöltötték a kis templomot – mintegy százötvenen fértek el a templomhajóban és a karzaton –, s legalább félszázan a templomon kívülről kapcsolódtak a szertartásba.

Veres András püspök szentbeszédében az elveszett bárány evangéliumi példázatából kiindulva az irgalom és a megbocsátani tudás, a kiengesztelődés személyiséget átalakító erejéről tanított.

A Magyar falu program keretében kísérő rendezvényeket is szerveztek az ünnepi alkalomra; rendezvénysátrak várták a híveket és a vendégeket. A programokról ITT olvashatnak részletesebben.

Tóth Tihamér maglócai származású, Budapesten élő kertész felajánlásaként fügefacsemetét ültetett el a megyéspüspök a templom védőszentjének, Natanael-Bertalan apostolnak szóló és őt szíven találó jézusi szavak emlékezetére: „Láttalak, a fügefa alatt voltál” (vö. Jn 1,43–51).

* * *

A hansági település, Maglóca 1220 óta ismert egy fennmaradt birtoklevél tanúsága szerint. Később mint premontrei birtokot említik a források, ma álló templomát is a rend építtette a 18. század végén. Mostanra a lakosságszám száz körülire csökkent.

A falu templomának utólagos falszigetelése, a homlokzat részleges vakolatcseréje, a tetőzet javítása, az új cserépfedés, a villám- és érintésvédelem biztonságossá tétele jelentős forrásokat igényelt. Kétharmad részt egyházmegyei, egyharmad részt állami támogatással a legszükségesebb munkálatok befejeződtek.

* * *

A vidék megtartó erejének növelését segítő pályázati támogatás lehetővé teszi, hogy a 800 éves múltjára emlékező Maglóca plébániai szervezésű szakrális-kulturális programokkal járuljon hozzá az ünnepléshez. 2020 májusában Kövér Fidél-emlékkonferencia rendezése szerepel a tervek között. A szerzetesrendek feloszlatásától szinte a rendszerváltásig Maglócán „felejtett” földrajztudós plébános életművének feldolgozása és bemutatása a tudományos élet szereplőinek érdeklődésére is számot tarthat. Az augusztusi Szent Bertalan-búcsú háromnapos rendezvénysorozata pedig mindenki számára szeretne igényes ünneplési lehetőséget nyújtani.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Hegyi József, Rózsa Richárd

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria