A férfi útja, imája az Isten felé – Férfi gyalogos zarándoklat lesz szombaton Budapesten

Hazai – 2020. július 1., szerda | 10:27

Július 4-én, szombaton reggel, a 8.30 órai szentmise után gyalogos férfizarándoklat indul a Magyarok Nagyasszonya pálos sziklatemplomtól. Az egész napra tervezett lelkiségi úton a férfiak és fiúk bejárnak néhány olyan budapesti helyszínt, amely hazánk férfiszentjeihez kötődik. Az esemény főszervezőjét, Roska Péter plébánost kérdeztük.

– Ha jól tudom, teljesen új kezdeményezésről van szó. Kinek a fejében született meg az ötlet?

– Az ötletgazda én voltam. Jövő év februárjában szeretnénk missziós iskolát indítani. Öt hónapos bentlakásos képzést tervezünk Óbudán egy lelkigyakorlatos házban huszonéves fiúk és lányok számára. A lányok körében jóval nagyobb az érdeklődés. Ez elég általános az Egyházban, programjainkon lényegesen nagyobb a női részvétel. Ekkor újra felmerült bennem az a régi gondolat, hogy

meg kell erősíteni a férfiak elköteleződését, lelkipásztori szolgálatát az Egyházban. Fontos, hogy a férfilét erőforrásaira is odafigyeljünk, szólítsuk meg a férfiakat külön is.

– Hogyan történt a jelentkezés a zarándoklatra?

– Meghirdettük néhány pap- és világi testvéremmel az interneten, és minden férfi, fiú jöhet, aki lelki indíttatást érez a részvételre.

– A Sziklatemplomnál találkoznak. Hány kilométer lesz az út, és milyen helyszíneket érintenek?

– A Sziklatemplomból, Szent Özsébtől elindulva az első helyszín a Gellért-szobor lesz, majd innen a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomhoz zarándokolunk. Szent Gellértet itt temették el. Ezután következik a Szent István-bazilika. Fölmegyünk a Várba, Boldog IV. Károlyra emlékezve. Innen lemegyünk a Vérmező felé, a János-kórházig. Itt Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóról emlékezünk meg. Hozzá ugyan nem kötődik semmi konkrétum a helyszínen, de úgy gondoltuk, hogy őt semmiképpen nem hagyhatjuk ki. Innen továbbmegyünk a Hárshegyre, Boldog Bátori László barlangjához. A zarándoklat az imádság egy formája, lehet közben beszélgetni, csendben együtt imádkozni, rózsafüzért mondani, megosztani lelki tapasztalatainkat. Az pedig, hogy az ember tizenöt kilométert gyalogol aszfalton, fárasztó – ez áldozatvállalás is.

– Hagyományt szeretnének elérni ezzel a zarándoklattal?

– Nyilván jó lenne, ha máskor is megismétlődne. A cél a férfiak elköteleződésének megerősítése Isten, az Egyház, a nemzet, a család iránt. A férfi imája, útja az Isten felé. Ennek fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet.

Fotó: Pixabay; Merényi Zita

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria