A francia Becsületrend tiszti fokozatával tüntették ki Yvonne Reungoat szalézi generális anyát

Megszentelt élet – 2021. december 8., szerda | 17:02

Rómában, a szentszéki francia nagykövetség székhelyén adták át november 30-án a Francia Köztársaság Becsületrendje tiszti fokozata kitüntetést Yvonne Reungoat-nak, a Bosco Szent János és Mazzarello Szent Mária Domenica által alapított Segítő Szűz Mária Leányai Intézménye (Figlie di Maria Ausiliatrice; FMA, más néven Don Bosco nővérek) emeritus általános elöljárójának.

Az ünnepségen az FMA Intézmény egyetemes elöljárója, Chiara Cazzuola anya és néhány főtanácsos mellett jelen volt Yvonne Reungoat anya testvére és sógornője; a Don Bosco Szaléziak rendfőnöki vikáriusa, Stefano Martoglio atya, aki a szalézi munkatársak nemzetközi koordinátora; az FMA volt növendékeinek alelnöke, Andrea Riccardi, a Sant’Egidio közösség alapítója; valamint Nathalie Becquart nővér, a püspöki szinódus titkárhelyettese.

A díjat Franciaország szentszéki nagykövete, Elisabeth Beton Delègue adta át, aki örömének adott hangot, kiemelve, hogy a kitüntetés a francia nemzet hálájának és hódolatának kifejezése Yvonne Reungoat anya elkötelezettségéért és a küldetésért, melyet számos országban a legszegényebb fiatalok oktatásának szolgálatában végzett, a Segítő Szűz Mária Leányai Intézményének nővéreivel és a Don Bosco Szaléziakkal. A nagykövet hozzátette, különösen boldog, mert hosszú diplomáciai pályafutása során alkalma nyílt megismerni a Segítő Szűz Mária Leányait és küldetésüket, különösen Haitin és Madagaszkáron.

Yvonne Reungoat anya megköszönte a nagykövet asszonynak a nagy és kitüntető figyelmet, melyet a megszentelt életet élő nők iránt mutat.

Ezt a kitüntetést a világ minden megszentelt asszonyának szeretném ajánlani – fogalmazott –, akik életüket Istennek adva a legszegényebbek, leghátrányosabb helyzetűek, az eldobottak szolgálatába állították. Gyakran a föld legelszigeteltebb zugaiban szolgálnak, ahol a szegénység minden szélsőséges formája jelen van, ahol tombol az erőszak, ahol sok ártatlan nőt és gyermeket ölnek meg, ahol a hit kinyilvánítása az élet kockáztatását jelenti. Nekik ajánlom, akik azt választották, hogy a néppel maradnak, hordozzák az emberek szenvedéseit, egyszerű jelenlét révén, amely közelséggé válik, és megpróbál egy kis fényt hozni, amely fenntartja a reményt. A szeretet, amely a közelség, a meghallgatás, a megosztás napi gesztusaiban fejeződik ki, új élet forrása.

Forrás és fotó: Szaléziak.HU 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria