A francia püspökök a nizzai támadás után: Ne engedjünk a félelemnek!

Kitekintő – 2020. október 29., csütörtök | 15:30

Drámai támadás történt október 29-én, csütörtökön délelőtt Franciaország ötödik legnagyobb városában, Nizzában, a Notre-Dame- (Miasszonyunk-) bazilikában: egy terrorista késsel rátámadt az emberekre a templomban, hárman meghaltak, többen megsebesültek. A francia püspökök imádkoznak az érintettekért, és arra buzdítják a katolikus híveket, hogy ne engedjenek a félelemnek.

Éric de Moulins-Beaufort reimsi érsek, a Francia Püspöki Konferencia elnöke Twitter-üzenetben fejezte ki érzéseit: „Imádkozom a nizzai egyházmegye népéért és Marceau püspökért. Támogassuk egymást e próbatétel idején, és azokat, akik testükben is próbatételt szenvednek.”

Az áldozatokért imádkozva az érsek utalt mindenszentek közelgő ünnepére: „Vasárnap, mindenszentek liturgikus ünnepnapján meghallgatjuk az Urat: »Boldogok a békeszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni« (Mt 5,9). Boldogok vagytok, akiket miattam üldöznek, mert jutalmatok bőséges a mennyekben.”

„Mélyen elszomorít ez a dráma, amely a keresztény közösséget és ismét Nizza városát sújtja – fogalmazott a Francia Püspöki Konferencia elnöke üzenetében. – Végtelenül szomorúvá tesz, hogy milyen embertelen cselekedeteket képes valaki végrehajtani.” Az érsek hangsúlyozta, hogy a dél-franciaországi város minden templomát rendőrségi védelem alá helyezték. Imáiról biztosította az áldozatokat, szeretteiket, a biztonsági erőket, a papokat, valamint a hitükben és reményükben megsebzett híveket. Végül hozzátette: „Krisztus megbocsátó lelkülete győzedelmeskedjen e barbár cselekményeken.”

A francia püspökök sajtóközleményt adtak ki, amelyben kijelentik: „Ezeket az embereket azért támadták meg és gyilkolták meg, mert a bazilikában tartózkodtak: olyan jelképet képviseltek, amelyet el akarnak pusztítani. Ezek a gyilkosságok emlékeztetnek Jacques Hamel atya vértanúságára. E borzalmas tettekkel egész országunkra sújtottak le. A terrorizmus az aggodalom légkörét akarja megteremteni társadalmunkban.”

Ezt követően a püspökök felhívást fogalmaznak meg: „Sürgősen meg kell állítani ezt a rákos megbetegedést, és újra rá kell találni a testvériségre, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy talpon maradjunk e fenyegetésekkel szemben. A bennünket átjáró fájdalom ellenére a katolikusok nem engednek a félelemnek, és az egész nemzettel együtt akarnak szembenézni ezzel a kiszámíthatatlan és vak fenyegetéssel.”

Végül a püspökök arra hívnak, hogy délután 3 órakor Franciaország minden templomában szólaltassák meg a harangokat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria