A Fülöp-szigeteki hívek tüntettek összeesküvéssel vádolt püspökük mellett

Kitekintő – 2019. augusztus 21., szerda | 10:00

A Fülöp-szigetek északi területén fekvő Lingayen-Dagupan-i egyházmegye katolikus hívei július 31-én tömegesen vettek részt azon a felvonuláson, melyen szolidaritásukról biztosították a Roberto Duterte elnök által összeesküvéssel vádolt püspököt, Socrates Villegast.

A 2009-ben kinevezett főpásztor nem az egyetlen személy az államfő céltábláján. A fővárost körülölelő agglomeráció három püspöke – Honesto Outioco (cubaói egyházmegye), Pablo Virgilio David (caloocani egyházmegye) és Teodoro Bacani (novalichesi egyházmegye) – szintén a „lázadás és rágalmazás” címkéjét viseli. Ezenkívül több mint harminc embert, köztük neves papokat és szerzeteseket illetett az elnök azzal a váddal, hogy őt és családját kapcsolatba hozták a drogkereskedelemmel.

A Fülöp-szigeteki püspöki konferencia (CBCP) ezen állításokkal kapcsolatban „teljes értetlenségének” adott hangot. Fidelis Layong, Dagupan segédpüspöke a július 31-i demonstráció előtt celebrált misében arra szólította a híveket, hogy álljanak ki „az igazságért, az igazságosságért és az emberi jogokért”. „Ne csupán őértük tegyük [ti. a megvádolt püspökökért], hanem mindazokért, akiket befeketítenek, üldöznek, s akiknek jogait semmibe veszik” – folytatta. A 98 ezer fős Lingayen város Szent János-plébániáján tartott mise, valamint az azt követő felvonulás után a résztvevők gyertyát gyújtottak.

Másnap, augusztus 1-jén Luis Antonio Tagle, Manila érseke a főváros papságához és híveihez intézett felhívást, s arra kérte őket, hogy a következő vasárnap, augusztus 4-én miséket és imákat ajánljanak fel „hamis vád és üldöztetés” miatt szenvedő embertársaikért. „Imáink legyenek a szolidaritás és a testvéri támasz kifejezői” – olvasható egy az egyházmegye papságának és szerzeteseinek küldött körlevélben. A szöveg tartalmaz egy az egész nemzetért megfogalmazott imát is, amely augusztus hónap minden vasárnapján a szentmisék keretében hangzik el. „Ezt a fohászt állva, az egyetemes könyörgésekhez illesztve mondjuk el” – kommentálta a döntést a manilai egyházmegye képviseletében az Ucanews hírügynökségnek Reginald Malicdem atya, aki azt is hozzátette, hogy Tagle bíboros azt szeretné, ha „minden hívőben tudatosulna számos nyugtalanító probléma”.

Július 31-én Villegas püspök kommünikében köszönte meg a hívek támogatását és imáit. „Mindig tisztában voltam azzal, hogy a papság egyben áldozat is, de őszintén szólva sohasem képzeltem volna, hogy lázadás [sedition] bűntette vádjával fognak illetni. Isten tudja, hogy ártatlan vagyok.”

Fordította: Hantos-Varga Márta

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria