41 emberéletet követelt a gízai kopt ortodox templomban kitört tűz

Külhoni – 2022. augusztus 15., hétfő | 14:00

Az egyiptomi kopt ortodox egyház szerint a gízai templomban augusztus 14-én keletkezett tűz 41 hívő halálát okozta. A hívek éppen szentmisére gyűltek össze az Abu Sifin-templomban, amikor fölcsaptak a lángok.

Az egyiptomi kopt ortodox egyház egészségügyi tisztviselőkre hivatkozva azt közölte, hogy a halottakon kívül még tizennégyen megsebesültek. A jelentések szerint a tűz, amelyet az épület második emeletén található légkondicionáló egység meghibásodott elektromos rendszere okozott, akkor terjedt el, amikor a hívők vasárnap reggel 9 óra körül szentmisére gyűltek össze az Abu Sifin-templomban. Hangos robbanás hallatszott, mielőtt a lángok elterjedtek a második emeleten. Közel 5 ezer ember volt az Imbaba kerületi templomban. A rémületet tovább növelte, amikor a lángok eltorlaszoltak egy bejáratot. Egy szemtanú szerint az emberek rohanni kezdtek lefelé a lépcsőn és egymásra zuhantak.

A hatóságok szerint a sérülések és halálesetek fő oka a sűrű füstfelhő volt. Az egyiptomi egészségügyi hatóság közleménye szerint 30 mentőautót küldtek a templomhoz, a sérülteket pedig két helyi kórházba szállították.

Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök utasította az összes érintett állami hatóságot és intézményt, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést a tragédia következményeinek kezelésére.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria