A gyaloglást népszerűsítette a Don Bosco Szakképző Műhelyiskolája Kazincbarcikán

Kishírek – 2020. október 14., szerda | 16:14

Október 8-án – a város történetében először – gyaloglónapot szerveztek a gyaloglás világ(hó)napja népszerűsítésére a kazincbarcikai Don Bosco-műhelyiskolások.

A „Csak séta, futni tilos!” mottóval meghirdetett programon 208-an vettek részt. Kazincbarcika minden középfokú intézménye képviseltette magát: a Don Bosco-iskola öt csapattal, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium két csapattal, a szakképzési centrum szakképzői részéről a Deák Ferenc-iskola, az Irinyi János-iskola és a Surányi Endre-iskola is egy-egy csapattal jelent meg.

A szervezők céja az volt, hogy játékos formában mutassák be a várost, kitérve a kulturális vonzerővel rendelkező városrészekre, épületekre, helyi művészeti alkotásokra, a sportolási lehetőségekre, szolgáltatásokra.

A nevező csapatokat ötpercenként indították; ahol lehetett, szabadtéren helyezték el az állomásokat. A rajtnál egy-egy térképet kaptak az indulók – valamint egy menetlevelet, „Don Bosco nevében” felkészítve a gyaloglókat az útra. Minden résztvevő startcsomagot kapott, melyet helyi és környékbeli cégek, vállalkozók támogatásával állítottak össze.

Nyolc nagy és nyolc kis állomást kellett érinteniük a diákoknak. A nagy állomások, ahol feladatokkal várták őket, egyben pecsételő helyként is szolgáltak.

A Szent Család-templomban a helyi szolgáltatásokkal ismerkedtek meg a sétáló versenyzők; a görögkatolikus templomban pedig a városban található óvodákkal, általános iskolákkal, középiskolákkal és művészeti iskolákkal. A Don Bosco Sportközpontban körbevezetéssel várták a csapatokat, melynek végén kvíz formájában számoltak be a hallottakról. Az Egressy Béni Művelődési Központban festményeket kellett azonosítani; a csónakázótónál a térképen feltüntetett épületeket megnevezni és a helyi sporttal kapcsolatos kérdésekre válaszolni.

A Kolor Aréna bejáratánál egy sportos állomásvezető kérdezz-felelek játékra invitálta a diákokat. A Mezey István Művészeti Központban a műhelyiskola egy munkatársa ismertette az épület történetét, melyet gyors kvízben kérdezett vissza a csapatoktól. Az utolsó állomáson, a Villámvölgy játszótéren az ott található több mint száz játékot, eszközt kellett összeírniuk.

A kis állomások a belvárosi szobrokat jelölték: Jókai Mór, Egressy Béni, Munkácsy Mihály, Derkovits Gyula szobrát, valamint a Táncospár, a Diana őzzel, a Borjút terelő fiú és a Fésülködő nő című alkotást kellett megtalálniuk a versenyzőknek. Minden szobornál csoportos szelfiket készítettek, melyeket a célnál kellett bemutatniuk.

A teljes menettáv 9 kilométer volt; a feladatok teljesítése több mint 4 órát vett igénybe. Tizenhat állomás teljesítése után – besétálva a célba – csapatkiáltást kellett hallatniuk a részt vevő fiataloknak, továbbá öt érvet megnevezni a gyaloglás mellett és röviden beszélni a saját iskolájukról.

A gyaloglónap eredményeit október 12-én hirdették ki a kazincbarcikai Don Bosco Sportközpontban.

Forrás és fotó: teddkepesse.hu/Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria