A gyermekek nem kísérleti nyulak – figyelmeztet a pápa

Ferenc pápa – 2014. április 12., szombat | 11:53

A gyermekekkel foglalkozó Nemzetközi Katolikus Gyermekiroda (International Catholic Child Bureau) küldöttségét fogadta április 11-én délelőtt a Vatikánban a pápa – adja hírül a vatikáni Rádió.

Hozzájuk intézett beszédében a kiskorúak jogainak védelméről szólt, megemlítve az egyháziak részéről történt szexuális visszaéléseket is. Kiemelte, hogy a jövő a gyermekek kezében van, mint ahogy az idősek őrzik egy nép bölcsességét.

Napjainkban rendkívül fontos a küzdelem a rabszolgamunka és a gyermekkatonák toborzása, valamint a kiskorúakkal szembeni erőszak ellen. Az egyház tisztában van azzal a kárral, amit egyes papok okoztak a gyermekek elleni szexuális visszaéléssel. A pápa bocsánatot kér nevükben ezért a bűnért és leszögezi: az egyház nem akar visszalépni e probléma kezelésében, a büntetéseket ki kell róni. A gyermekekkel nem szabad játszani!

Emellett a gyermekeknek joguk van családban fölnőni, olyan apa és anya mellett, akik képesek megteremteni a megfelelő környezetet fejlődésükhöz és érzelmi érésükhöz. Ehhez szükség van az apa férfi-, illetve az anya női mintájára. Támogatni kell a szülők azon jogát, hogy megválasszák gyermekeik erkölcsi és vallási nevelését.

A pápa ismételten visszautasította a gyermekekkel való nevelési kísérletezést. A gyermekek és a fiatalok nem kísérleti nyulak! A XX. századi nagy népirtó diktatúrákban megélt nevelési manipulációk nem tűntek el. Más köntösbe bújtatva ma is őrzik aktualitásukat: a modernségre hivatkozva terelik a gyermekeket és a fiatalokat az egyengondolkodás útjára.

A Szentatya elismerését fejezte ki az iroda munkájáért, amelyet az 1948 óta végez világszerte a gyermekek jogainak védelmében. A II. világháborút követően, XII. Piusz pápa buzdítása nyomán született szervezet ma a föld 66 országában van jelen. Hozzájárult az 1989-es ENSZ-konvencióhoz (a gyermekek jogairól szóló egyezmény), továbbá rendszeresen együttműködik a Szentszék New York-i, strasbourgi és genfi irodáival.

Magyar Kurír