A Hajdúdorogi Főegyházmegye iskoláinak idei jelmondata: „Szeretettel közeledjetek!”

Hazai – 2019. szeptember 7., szombat | 17:27

Szeptember 1-jén tanévnyitó püspöki Szent Liturgiára várták a diákokat és pedagógusokat Debrecenbe, az Attila téri főszékesegyházba.

„Abban az időben egy ifjú lépett Jézushoz, és térdre borulva megkérdezte tőle: „Mester, mi jót tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” Ő így felelt neki: „Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó, csak egyedül az Isten. Ha pedig be akarsz jutni az életre, tartsd meg a parancsokat.”  (Mt 19,16–26)

„Ennél alkalmasabb evangéliumi szakasz, ennél alkalmasabb mondat nem is hangozhatott volna el ezen a mai liturgián, az ifjú a legfontosabb kérdést tette fel: mit kell tennem, mi jót kell tennem?” – kezdte prédikációját Kocsis Fülöp metropolita, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy nekünk kell megtanítanunk gyermekeinket arra, hogy bátran lépjenek oda Jézushoz, és merjék feltenni neki ezt a kérdést.

Az új tanév és az egyházi újév kapcsán (a görögkatolikus egyházi újév szeptember 1. – a szerk.) az újrakezdésről elmélkedett a főpásztor, és emlékeztetett arra, hogy az Ószövetség: „Kezdetben teremtette az Isten az eget és a földet” (Ter 1,1–2) és az Újszövetség: „Kezdetben vala az Ige” (Jn1,1) első szava a kezdet, ami nem véletlen, hiszen

amit nem az Isten kezd meg, az nincs, nem létezik, értéktelen, semmis.

Ahol valami van, az az Istennek köszönhető, hiszen ő indította útjára ezt a világot. Amikor kialakult a világmindenség, új kezdetet indított el: az élet kezdetét, amely nem vezethető le a fizikai törvényekből. Az első élő sejtet itt a Földünkön elhelyezte az Isten, elkezdte az új életet. Mondhatjuk, hogy minden egyes ember életében is ott van a kezdetnél az Isten – folytatta a metropolita. – Amikor a férfi és a nő szerelméből egyesül a két sejt, akkor ott is megjelenik az Isten, és elkezd egy új világmindenséget, egy új életet, egy új embert.

Kocsis Fülöp ezután megjegyezte, hogy szeptember 1-je is egy új kezdet napja, ekkor indítja útjára Isten a gyermekeket, pedagógusokat, az embereket, az egész Görögkatolikus Egyházat.

„Akik látják a kezdetben az Isten jelenlétét, azok látni fogják az életük végén is az Isten jelenlétét. Mert az Isten nem csak a kezdetnél van ott. Jézus Krisztus a Jelenések könyvében azt mondja: »Én vagyok az Alfa és az Omega« (Jel 22,13). Mi az Istentől indulunk és az Isten felé közeledünk” – hangsúlyozta az érsek-metropolita, majd a prédikációja végén kihirdette a Hajdúdorogi Főegyházmegye oktatási intézményeinek szánt jelmondatot a 2019/20-as tanévre: „Szeretettel közeledjetek!”

E felszólítás a Szent Liturgiákon hangzik el, a szentáldozás előtt, amikor a diakónus a királyi ajtóban állva azt mondja: „Istenfélelemmel, hittel és szeretettel közeledjetek!”

Vagyis lépjünk ki a padból és részesüljünk az Eucharisztiában, mert ahogyan azt a II. vatikáni zsinat megfogalmazza: az Eucharisztia csúcs és forrás, kezdet és vég. Legyen olyan az évkezdésünk, mint az Eucharisztiában részesülés! – kívánta a főpásztor, majd áldásban részesítette a diákokat és pedagógusokat a szertartás végén.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria