A hálás szív tele van örömmel – Te Deum a Nagyboldogasszony Iskolaközpontban

Hazai – 2021. június 18., péntek | 15:38

Varga László kaposvári megyéspüspök mutatta be a Nagyboldogasszony Iskolaközpont tanév végi hálaadó szentmiséjét június 11-én a kaposvári Jézus Szíve-templomban. A Te Deumon koncelebrált Bálint Gábor vezető hittanár és Kisiván Csaba szentbalázsi plébániai kormányzó.

A megyéspüspök prédikációjában a diákokhoz szólt:

„Kedves fiatalok! Nagyon örülök, hogy újra együtt lehetünk. Ebben a tanévben rengeteg találkozás maradt ki közöttetek, s én sem nagyon találkozhattam veletek semmilyen ünnep vagy alkalom kapcsán, mert a járvány ezt nem tette lehetővé. Nagyon örülök, hogy most újra együtt ünnepelhetünk. Év végi hálaadásra gyűltünk össze, arra kérlek benneteket személy szerint, hogy gondoljátok végig, miért adtok hálát a mai nap. Elmúlt egy tanév, mi az, amit megköszönhetsz az Istennek, a tanáraidnak, szüleidnek, barátaidnak?

Legyetek hálásak! A hálás szív tele van örömmel. Aki nem hálás, arra könnyen rátelepszik a búbánat, a rosszkedv, a szomorúság. Annál riasztóbb látvány, mint mikor egy fiatal szomorkodik, kevés van.

Hálát adok az örömötökért! Nagyon jó látni, hogy van bennetek öröm, kedveség, figyelmesség, jóság. Ezekért mind hálát adok. Szeretnék hálát adni a szabadságotokért is, amit nem azért kaptatok a Jóistentől, hogy azt csináljatok vele, amit akartok.

A szabadságot azért kaptad, hogy tudj szeretni, hogy megtanuld a jót, a szeretetet választani minden helyzetben.

Egy életen át küzdenünk kell a szabadságunk kibontakozásáért, mert újra és újra elveszítjük azt. Irányt és célt tévesztünk, mikor azt gondoljuk, hogy az a szabadság, hogy nekem ne mondja meg senki, mit csináljak, mert én szabad vagyok.

Szabad vagy arra, hogy a jót válaszd! Szabad vagy arra, hogy szeress, s hogy még jobban szeress, mint eddig. Hálát adok az örömötök forrásáért. Az egyik legbiztosabb örömforrás Isten irántunk való szeretete. Hálát adok azért, hogy vannak kapcsolataitok, hogy tudtok kapcsolódni a barátaitokhoz, valakik a kedvesükhöz. Ez hatalmas ajándék.

Legyetek érte hálásak, hogy nem vagytok magányosak, s nem vagytok egyedül! A kapcsolódást is tanulni kell, mert van, akinek nehezen megy, mert fél szeretni, vagy fél attól, hogy szeressék. Vannak, akik szenvednek a magánytól, az egyedülléttől. Figyeljetek oda egymásra! Ne csak azokat szeressétek, akik sztárok, akiknek minden jól megy. Figyeljetek azokra is, akiknek nem jött össze a kapcsolat, akik szenvednek valami miatt.

Legyetek irgalmasak egymáshoz! Legyen vigasztaló szavatok, bátorító szavatok ahhoz a társatokhoz, aki egyedül van és szenved! Merjétek felajánlani a barátságotokat azoknak is, akiket a közösség kivet magából. A nagyhangúak lesöprik ezeket a diákokat.

Figyeljetek oda a köztetek lévő sebzett társaitokra, akik nem biztos, hogy tehetnek róla, hogy megsebezte őket a család vagy a környezetük. Vegyétek észre őket és szeretettel figyeljetek rájuk! A ti szeretetetek is gyógyító szeretet.

Hálát adok minden kiengesztelődésért, amit megéltetek ebben a tanévben akár a családban, akár az osztályban, akár a közösségetekben. Hálát adok a megbocsátásért, hogy tudtok megbocsátani és készek vagytok bocsánatot kérni. Ez azt jelenti, hogy mindig képesek vagytok újrakezdeni a szeretetben, mert a szeretetet tanulni kell. Egy életen át növekednünk kell a szeretetben ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, s ahhoz, hogy tapasztalatunk legyen a boldogságról.

Segítsétek egymást a szeretetben, használjátok a szabadságotokat a legjobbra, a többi már magától megy: a tanulás, a vizsgák, a pihenés.

A lényeg, hogy azt írhassák be év végén a bizonyítványba, hogy szeretetből magasabb osztályba lépett” – fogalmazott a főpásztor.

A teljes beszámoló, képgaléria és visszanézhető videó ITT található.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria